SSD – Super Snelle Disk

SSD – Super Snelle Disk

18-02-2013 11:34:38ISP Today
bevroeg BIT medewerker Stefan Kooman laatst over het gebruik van SSD, Solid State Disks, in de hostingsector. Het artikel dat ISP Today erover schreef vind je hier. Het volledige interview met Stefan lees je hieronder.

-Volgens iSupply zal de levering van SSD’s voor notebooks verdubbelen. Geldt een toename van SDD’s in ‘datacenter-land’ ook?
Ja, we zullen zeker een toename in gebruik van SSD’s gaan zien. De prijzen dalen, de capaciteit neemt toe en ik vermoed dat vanwege de ervaring die opgedaan is in de thuisomgeving er inmiddels genoeg vertrouwen is om het in serveromgevingen toe te passen.

-Wat is volgens jou het belangrijkste voor- en/of nadeel om SSD’s in servers toe te passen? En waarom?

Het belangrijkste voordeel is de lage toegangstijd tot data op de “schijf” voor random lees- en schrijfacties, wat resulteert in ongelofelijk veel IOPS. Vooral IO intensieve applicaties profiteren hiervan, denk hierbij aan database workloads. Belangrijkste nadeel is de beperkte opslagcapaciteit in verhouding met traditioneel roterende media, waardoor de prijs/gigabyte hoger ligt. Of het nuttig is om SSD’s in te zetten hangt sterk af
van de functie die de server gaat vervullen. Een video streamingserver is beter af met traditionele disken
terwijl een drukke MySQL slave zijn master alleen kan bijhouden door het gebruik van SSD opslag.

-Welke ervaringen heb jij inmiddels met het toepassen van SSD’s?

Naast het gebruik van SSD’s als snelle opslaglaag kunnen ze ook goed dienst doen als (read/write) cachinglaag. Het vormt dan een buffer tussen geheugen en traditionele opslag in. Moderne storage en filesystemen (b.v. ZFS) kunnen hier handig gebruik van maken door er (meta)data in op te slaan
waardoor transacties sneller kunnen verlopen. Een praktijkvoorbeeld waarin SSD’s heel nuttig bleken was toen een “graphing server” de hoeveelheid updates aan de vele RRD’s niet meer snel genoeg kon verwerken. Het vervangen van de traditionele schijven door SSD’s loste dit probleem toen op.
De laatste tijd gebruiken we steeds vaker SSD’s in database omgevingen. In plaats van een hoop spindles met battery backed NVRAM kan een (PCIe) SSD de workload in zijn eentje aan. Ondanks dat de prijs van SSD’s hoger ligt kan het goedkoper zijn dan een set 15K SAS disken aan te schaffen, los van de besparing op stroomkosten.

-Wat zou jij de hostingsector over SSD’s willen meegeven?

SSD’s kunnen een kosteneffectieve oplossing bieden voor veel io eisende applicaties en/of wanneer een probleem alleen “opgelost” kan worden door snellere hardware in te zetten.