Nederlandse datacenters energieverslindende milieuvervuilers?

Nederlandse datacenters energieverslindende milieuvervuilers?

24-04-2014 16:22:51

Ik kreeg net de laatste editie van CloudWorks onder ogen. Ze blijken een maar liefst 4 pagina’s tellend verhaal te hebben gewijd aan dat Hivos “onderzoek” van een tijdje geleden over het gebruik van groene stroom door Nederlandse datacenters. Ze openen met “Slechts 3 van de 23 grootste datacenters van Nederland gebruiken 100% groene stroom”.

De publicatie van Hivos zelf was al te slecht voor woorden, maar ‘t feit dat CloudWorks het zonder er ook maar één kritische noot blij te  plaatsen overneemt krijg ik zo mogelijk nog krommere tenen van. Toen het originele “onderzoek” gepubliceerd werd heb ik me daar ongeveer vijf minuten over opgewonden om daarna m’n schouders op te halen en over te gaan tot de orde van de dag. Nu blijkt dat het in de media rond blijft zingen zonder dat er kanttekeningen bij geplaatst worden vind ik het toch echt tijd worden voor een ander geluid.

Energieverbruik datacenters

Toegegeven, een flink deel van de Nederlandse energieconsumptie gaat naar datacenters. Daarbij vind ik dat datacenters – net als andere energieverbruikers – de morele verplichting hebben om dat op een verantwoorde manier te doen. Maar om datacenters af te schilderen als de energieverslindende milieuvervuilers die geen openheid willen geven over waar ze hun stroom vandaan halen is veel en veel te kort door de bocht.

Waarom?

1. Geconcentreerd energieverbruik op eigen locatie

Voorheen stond IT apparatuur vaak bij bedrijven in huis. Soms in een inpandige serverruimte, maar vaak gewoon op kantoor of in een omhooggevallen bezemkast. Tegenwoordig wordt er veel vaker voor gekozen om IT apparatuur in een datacenter onder te brengen. Het stroomverbruik is dus niet “nieuw”, maar slechts geconcentreerd en daardoor veel zichtbaarder.

2. Stroomverbruik IT niet ten laste van het IT-budget

In het geval IT-apparatuur inpandig wordt ondergebracht, komt het stroomverbruik van die apparatuur vrijwel nooit ten laste van het IT budget. Daardoor heeft de IT-afdeling van een bedrijf er geen enkel
belang bij om voor energiezuinige apparatuur te kiezen. Datacenters berekenen het stoomverbruik van IT-apparatuur door aan de betreffende klant, waardoor die klant veel eerder zal kiezen voor apparatuur die in aanschaf misschien iets duurder is, maar waarvan het stroomverbruik lager is. Want als het stroomverbruik ook door de IT afdeling betaald moet worden verdient dat zichzelf terug.

3. Efficiënter door schaalgrootte

Door de schaalgrootte zijn datacenters in staat veel efficiënter met energie om te gaan dan wanneer apparatuur in de bekende bezemkast staat opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan vrije koeling, de scheiding
tussen warme en koude straten, energiezuinigere UPS-systemen enzovoort. Door diezelfde schaalgrootte is het voor datacenters ook veel eerder interessant om bij voortschrijdend inzicht of nieuwe technologische ontwikkelingen te investeren in energiebesparende maatregelen. Zo heeft BIT de afgelopen tijd fors geïnvesteerd in energiebesparing. Dat gaat richting een miljoen euro over de afgelopen jaren, terwijl BIT maar een relatief klein datacenter is.

4. Onderzoek Hivos niet representatief

Het “onderzoek” van Hivos is totaal niet representatief. De manier waarop de te interviewen datacenters zijn geselecteerd is onduidelijk. Er wordt gesproken over de 23 grootste, maar het is in ieder geval duidelijk dat dat alvast niet klopt. Daarbij hebben er 10 niet gereageerd, dus feitelijk zijn er maar 13 datacentra ‘onderzocht’. Verder geeft Hivos zelf aan dat “de meerderheid van de bedrijven die openheid geeft groene stroom koopt in het buitenland”. Dus de meerderheid is wel groen, maar groene stroom die in het buitenland geproduceerd wordt telt blijkbaar niet mee voor Hivos. Op deze manier de cijfers van je eigen toch al discutabele onderzoekje manipuleren zodat  je een interessant verhaal hebt in de media vind ik ronduit verwerpelijk.

5. Productie duurzaam energie taak van politiek Den Haag

Hivos stelt dat energie die buiten Nederland duurzaam wordt opgewekt niet OK is. Waarom? Ging het niet om het milieu? Hivos stelt dat op deze manier de Nederlandse energieproducenten niet worden gestimuleerd om duurzame energie in Nederland te produceren. Dat klopt. Dat heeft alleen niets met het milieu te maken. Het motiveren van Nederlandse  energieproducenten om over te stappen op de productie van duurzame energie is een taak van politiek Den Haag, niet van Nederlandse datacentra. Waarom maakt Hivos zich hier zo druk om en waarom willen ze zo graag over de rug van de datacenters het nieuws halen?

6. Belangenverstrengeling

Op de website van Hivos wordt gelinkt naar een aantal Nederlandse producenten van groene energie, inclusief een button om direct over te stappen. Dat wekt op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling en plaatst in ieder geval de opmerking dat duurzame energie uit Nederland zou moeten komen in een heel ander perspectief.

Al met al zijn datacenters dus een stuk groener dan Hivos beweert, vinden ook de branchegenoten die ik hier inmiddels over gesproken heb. Het verbaast me dan ook dat er tot nu toe vanuit de branche niet echt tegengas gegeven is behalve door Nederland ICT, die in hun uitspraken jammer genoeg niet veel verder gaan dan dat ze zich er niet in herkennen.



Door: Alex Bik