Hoe win je een IPv6 Award?

11-12-2009 13:31:40

Zoals ik in mijn blogartikel over het door BIT winnen van de IPv6 Award in de categorie ISP’s al schreef, zou ik nog wat meer gaan vertellen over de inhoud van onze aanmelding voor nominatie voor een award. De IPv6 Taskforce had een aantal vragen opgesteld die beantwoord moesten worden om in aanmerking te komen voor een IPv6 award.

Zo moest er aangegeven worden waarom er besloten was tot implementatie van IPv6 en waarom dit voor de organisatie relevant is. BIT is al in 2002 begonnen met de implementatie van IPv6. Toen al was het (voor ons) duidelijk dat implementatie van IPv6 op toen nog langere termijn onvermijdelijk zou zijn. Om voldoende tijd te hebben om binnen de gehele organisatie ervaring op te doen met IPv6 is er vroeg gestart met de implementatie. Zo zijn de diensten en de organisatie van BIT klaar voor IPv6 op het moment dat onze klanten het nodig hebben.

Het gevolg van de vroege start met implementeren is dat IPv6 inmiddels een volwaardig onderdeel is van onze dienstverlening: we stellen hier dezelfde eisen aan op het gebied van support en beschikbaarheid als aan IPv4.

Ook vroeg de IPv6 Taskforce om een omschrijving van de implementatie en de daarbij gebruikte technieken. BIT begon in 2002 met het regelen van eigen IPv6 adressen, waarna IPv6 in het core-netwerk geïmplementeerd is, zodat we IPv6 verkeer konden routeren. Daarna zijn we diensten op gereed gaan maken voor IPv6: in 2004 waren de shared hostingdiensten, mail en DNS beschikbaar via IPv6.

Het gehele netwerk van BIT is dual stack, er wordt geen gebruik gemaakt van IPv6-in-IPv4 tunnels. Op alle Internet Exchanges waar BIT aanwezig is (AMS-IX, NL-ix, DE-CIX en LINX) peert BIT over IPv6 met andere ISPs, inmiddels via ruim 460 peering sessies. Bij het opzetten van peering sessies worden partijen expliciet verzocht om ook een IPv6 sessie op te zetten. We nemen IPv6 transitverkeer af bij alle vier de leveranciers die ons ook IPv4 transit leveren, bij de selectie van een nieuwe transitleverancier is ondersteuning van IPv6 een eis.

Qua hardware maakt BIT gebruik van routers van Juniper en Cisco. Loadbalancing wordt gedaan met loadbalancers van F5. Een van de criteria waarom we voor F5 gekozen hebben is hun goede ondersteuning van IPv6. Het grootste deel van de diensten van BIT draait op servers die gebruik maken van Ubuntu Linux, gebruik makend van open source pakketten als Exim, Postfix en Dovecot voor mailafhandeling, Bind en PowerDNS voor DNS. IPv6 support is al geruime tijd in deze applicaties beschikbaar. Firewalling doen we met Juniper Netscreens. Ook ons op MS Windows 2008 gebaseerde hostingplatform bestaande uit webservers (IIS), databaseserver (MSSQL Server) en streaming media server (Windows Media Server) ondersteunt native IPv6.

Tot slot vroeg de IPv6 Taskforce om te beschrijven hoe deze implementatie bijdraagt aan de acceptatie van IPv6 en om de commitment voor IPv6 duidelijk te maken.

BIT probeert als ISP een voortrekkersrol te spelen in de wereldwijde implementatie van IPv6 door zowel alle access-diensten als de hostingdiensten te voorzien van IPv6. Tevens proberen wij klanten en collega-ISP’s te stimuleren om ook over te gaan tot het implementeren van IPv6. Daarom wordt IPv6 bij BIT als een normaal onderdeel van de dienstverlening beschouwd waarvoor geen extra kosten in rekening gebracht worden: websites op de shared hosting platforms (zowel op Linux als Windows) worden standaard via IPv6 aangeboden en ook op de diverse access- en colocatiediensten is IPv6 beschikbaar. Om het gebruik van IPv6 bij collega ISP’s te stimuleren is BIT gratis IPv6 transit via BGP aan gaan bieden.

Om onderzoek naar IPv6 gebruik wereldwijd te stimuleren levert BIT gegevens zoals bijvoorbeeld routeringsinformatie aan diverse projecten zoals CAIDA, SixXS Ghost Route Hunter en RIPE RIS.

Kosteloos IPv6

BIT ondersteunt een aantal projecten door het leveren van gratis IPv6 connectiviteit. Op deze manier hopen we dat er meer content en diensten via IPv6 beschikbaar komen, wat het gebruik van IPv6 zal stimuleren. Zo leveren wij een tweetal root-nameservers (f.root-servers.net van ISC en k.root-servers.net van RIPE NCC) IPv6 connectivity. Ook hosten wij de officiele releases server van Ubuntu Linux (releases.ubuntu.com) en de Nederlandse mirror (nl.archive.ubuntu.com) via IPv6 en bieden wij de Spamhaus RBL IPv6 connectivity. Sinds 2004 biedt BIT aan SixXS colocatie en connectivity aan, om zo ook IPv6 gebruik bij mensen waarvan de ISP nog geen IPv6 ondersteunt te stimuleren. Aan AMS-IX bieden wij kosteloos een reeks IPv6 adressen en connectivity aan, RIPE NCC sponsoren wij ook met IPv6 connectivity. Vorig jaar heeft SIDN hun nameserver voor .nl die al in het BIT-netwerk draaide ook voorzien van IPv6 connectiviteit.

In oktober 2008 heeft BIT een Teredo server in productie genomen. Hiermee kunnen internetgebruikers (niet alleen BIT-klanten) die geen native IPv6 tot hun beschikking hebben toch het IPv6 internet bereiken. Aangezien Teredo standaard op recente Windows versies beschikbaar is en er ook clients zijn voor OSX en Linux wordt hier vanaf het begin gelijk al veel gebruik van gemaakt.

Dat BIT IPv6 een warm hart toedraagt blijkt wel uit het feit dat zelfs op de eerste steen van het in 2006 nieuw gebouwde kantoor en datacenter BIT-2 een IPv6 adres vermeld staat: 2001:7b8:a::1, oftewel nieuwbouw.bit.nl. Ook doen wij ons best om andere partijen te motiveren om IPv6 te gaan gebruiken. Daarom was BIT een van de mede-organisatoren van de AMS-IX IPv6 Awareness Day op 23 oktober 2002. Tijdens deze bijeenkomst werden AMS-IX leden enthousiast gemaakt voor IPv6. Namens BIT heeft Pim van Pelt een presentatie gegeven over de implementatie van IPv6 bij BIT.

Bijeenkomst IPv6

Eind 2008 heeft BIT het initiatief genomen om de bekendheid van IPv6 bij webhosters en Internetproviders te promoten via een seminar genaamd “2001:: an IPv6 Space Odyssey”, gehouden in januari 2009. Op dit seminar spraken mensen van verschillende bedrijven en instellingen, waaronder RIPE NCC en de RIPE Address Policy Workinggroup, Microsoft, Shock Media en ook BIT over hun ervaringen, problemen en uitdagingen op het gebied van de uitrol van IPv6. Op dit seminar waren ruim 100 gasten aanwezig, tevens waren er ruim 150 kijkers naar de live webcast en zijn de presentaties achteraf nog vele malen bekeken. Vanwege dit succes is er in maart een tweede ronde van dit seminar gehouden, waarin dezelfde onderwerpen aan bod kwamen. Om kennis te delen over IPv6 heeft BIT naar aanleiding van dit seminar een IRC kanaal geopend en is er een forum opgezet waar mensen kennis en informatie kunnen delen en vragen kunnen stellen. Uit de feedback na de twee seminars bleek dat de geboden informatie erg aansloot bij de vragen en twijfels die leven in de hostingwereld. Naar aanleiding van het IPv6 seminar hebben verschillende partijen IPv6 uitgerold in hun netwerk en zijn er door Hobbynet en Meteo Consult (beide klant van BIT) provider independent IPv6 adressen aangevraagd.

IPv6 wordt bij BIT als een standaard onderdeel van de dienstverlening beschouwd. Nieuwe klanten krijgen daarom standaard naast IPv4 adressen ook een range IPv6 adressen toegewezen. Klanten die hun site hosten op een van de shared hosting platforms van BIT en gebruik maken van DNS van BIT gebruiken automatisch ook IPv6 en voor grotere platforms die door BIT beheerd worden wordt IPv6 ook standaard geconfigureerd. Niet alleen de techneuten van BIT hebben kennis van IPv6, ook de afdeling Customer Care en Sales is ermee bekend en stimuleert klanten en prospects om IPv6 te gaan gebruiken.

BIT verwacht van leveranciers dat zij IPv6 ondersteuning bieden. Als dit niet gedaan wordt zoeken we actief naar alternatieven. Zo is BIT voor domeinregistraties overgestapt van OpenSRS naar RRPproxy, aangezien OpenSRS geen IPv6 gluerecords ondersteunde en dit ook nog niet op de roadmap had staan. Kort nadat wij onze domeinnamen bij OpenSRS zijn gaan wegverhuizen, liet OpenSRS weten dat ze onze kritiek alsnog ter harte hebben genomen en IPv6 glue hebben geïmplementeerd. IP transit contracten met Cogent en Abovenet zijn daarom ook beëindigd. Door contracten met partijen die geen IPv6 ondersteuning bieden op te zeggen hoopt BIT deze partijen te doen realiseren dat ze hiermee omzet verliezen en zoals bij OpenSRS het geval was lijkt dergelijke druk zijn vruchten af te werpen.

Op onze weblog proberen we met enige regelmaat artikelen over IPv6 te plaatsen, waarin wij bijvoorbeeld aandacht vragen voor de kip/ei problematiek en laten zien welke diensten wij via IPv6 bieden. Via speciale akties zoals het aanbieden van gratis IPv6 bandbreedte proberen wij onze klanten attent te maken op en enthousiast te maken voor IPv6. Het gevolg van onze IPv6-minded houding is dat wij klanten aantrekken die dit aanspreekt. Er zijn inmiddels al klanten die de goede ondersteuning van IPv6 als reden aangegeven hebben om voor BIT als ISP te kiezen.

Medewerkers van BIT proberen de opgedane kennis en ervaring te delen door presentaties te verzorgen, onder andere bij het 2001:: An IPv6 Space Odyssey seminar, de IPv6 Taskforce, op het GovCert Symposium en bij de Hobby Computer Club. Tijdens het HAR2009 event in Augustus 2009 heeft BIT naast IPv4 en uiteraard IPv6 bandbreedte ook 15 kilometer UTP kabel gesponsord. Om nog eens wat extra aandacht aan IPv6 te geven hebben we op de kabel laten bedrukken dat deze UTP-kabel ook uitermate geschikt is voor IPv6.

Zoals je ziet, BIT is al lang en intensief met IPv6 bezig. We vinden het daarom erg leuk dat de IPv6 Taskforce deze inspanningen beloond heeft met de IPv6 Award in de categorie ISP’s.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.