Timelapse video bouw BIT-2BCD

Timelapse video bouw BIT-2BCD

29-07-2009 14:24:16

Zoals in de laatste postings over de bouw van BIT-2BCD te lezen is begint het einde van de bouw te naderen: er wordt nu druk gewerkt aan het leggen van netwerkbekabeling en het configureren van het beveiligingssysteem en de brandblusinstallatie.

Aangezien het pand inmiddels helemaal af is, is het wel tijd voor een timelapse video van de bouw van het pand. Bij aanvang van de bouwwerkzaamheden hebben we een webcam op het dak gezet. Iedere 5 minuten is een foto van de webcam opgeslagen. Na +/- 9 maanden bouwen resulteerde dit in ruim 370 000 foto’s :) Na alle nachten, weekends en uren waarin niet gewerkt werd ertussenuit gefilterd te hebben bleven daarvan zo’n 22000 over. Deze hebben we, net als bij de bouw van BIT-2A weer achter elkaar gezet, om zo een mooi beeld te geven van de bouw van BIT-2BCD. Er is ook een versie op hogere resolutie beschikbaar, en ook is er een versie voor de iPhone, aangezien die geen Flash snapt.Op de video is te zien hoe eerst de grond afgegraven werd. Aangezien BIT-2B (de onderste verdieping) ondergronds is, was het nodig om een flink diep gat te graven en de grond onder het bestaande BIT-2A te injecteren om deze steviger te maken. Vervolgens zijn de vloer en muren van BIT-2B gestort.

Hierna kon eind februari de vloer voor BIT-2B (de begane grond) gelegd worden. De muren voor BIT-2B gingen een heel stuk sneller, aangezien deze als grote (en enorm zware) betonplaten uit de fabriek kwamen. Eind maart kon daardoor al begonnen worden met het leggen van de vloer van BIT-2D, de bovenste verdieping van de nieuwbouw. Ook voor deze verdieping werden weer prefab wanden gebruikt, waardoor al in april het dak op BIT-2BCD zat en het hoogste punt bereikt werd, wat uiteraard gevierd werd met een feestje :D

De koelmachines voor BIT-2BCD staan op het dak. We beginnen met twee koelmachines, die in mei op het dak geplaatst werden. Op het dak zijn al aansluitpunten gemaakt voor nog twee koelmachines. In juni is een lasploeg druk bezig geweest om de enorme buizen te lassen die van de koelmachines door de drie verdiepingen lopen. In juli zijn deze koelmachines getest en in gebruik genomen.


Op de nieuwbouw foto gallery is week voor week te zien hoe de bouw en inrichting van BIT-2BCD vorderden (en nog steeds vorderen). Hierop zijn zaken die op de timelapse video niet goed te zien zijn, zoals de vloer, stroomvoorziening, blusinstallatie, en bekabeling uitgebreid in beeld gebracht.