BIT beraadt zich op vervolgstappen na negatieve uitslag kort geding Wiv

BIT beraadt zich op vervolgstappen na negatieve uitslag kort geding Wiv

26-06-2018 09:52:23

Op 7 juni vond een kort geding plaats omtrent de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Vandaag deed de rechter een negatieve uitspraak, wat betekent dat de wet onveranderd in stand blijft. Datacenter BIT dagvaarde de staat samen met een coalitie van IT- en techbedrijven, journalisten, advocaten en NGO’s. Dit omdat het kabinet toegezegd heeft de wet die op 1 mei jl. in is gegaan aan te passen. Deze werd helaas toch ongewijzigd ingevoerd.

De regering kondigde eerder aan de wet aan te passen naar aanleiding van het raadgevend referendum in maart, waarbij de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de wet stemde. Desalniettemin bevat de Wiv fundamentele problemen en is deze op bepaalde onderdelen in strijd met de mensenrechten.

Door de wet eerst door te voeren en deze daarna pas te wijzigen, worden onschuldige burgers en de digitale economie niet gespaard”, zegt Alex Bik, CTO bij BIT. “Het is belachelijk dat de privacy van burgers én organisaties niet voorop wordt gesteld door de regering. Dat stelt ons zwaar teleur. Wij voelen het als onze plicht om ervoor te zorgen dat het Nederlandse internet een vrij en open medium blijft. We zullen bezien welke vervolgstappen mogelijk zijn.

Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT: “De proportionaliteit van de maatregelen is dubieus. Veel organisaties moeten data afstaan en netwerken tapbaar maken, wat betekent dat privacy van burgers ver te zoeken is. Laat ik duidelijk stellen dat ook wij criminelen achter de tralies willen hebben, waarbij het aftappen van verdachten waardevol kan zijn. Het aftappen van datastromen van hele grote groepen burgers is hiervoor niet nodig. Ook zonder deze privacyschending is gericht onderzoek mogelijk. En als die beperktere bevoegdheden daadwerkelijk ingezet worden, blijken ze succesvol. Dat deze bevoegdheden niet worden benut, is een heel ander issue.

De coalitie bestaat uit BIT, MijnDomein, SpeakUP, Voys, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, Greenpeace International, het NJCM, de NVSA, het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First en De Waag.

Lees hier het vonnis.