Werken in het datacenter | De mens achter BIT

Werken in het datacenter | De mens achter BIT

08-10-2019 10:50:59

werken-datacenter-ict.jpg
Bij een bedrijf als BIT en het aanbod van diensten rondom onze datacenters is het voor de meesten goed in te vullen wat voor mensen er nodig zijn. Dat je collega's hebt die weten hoe de technische systemen zoals koeling werken, het netwerk ontworpen en beheerd moet worden en verschillende (computer)systemen binnen het datacenter opgezet en beheerd moeten worden is goed te bedenken. En dan heb ik het alleen nog maar over het technische deel.

Het automatiseren van processen rondom al deze diensten klinkt wel nuttig, niet? De vele systemen die gebruikt worden zijn ook wel weer aan elkaar te knopen. Hoewel je soms kant-en-klare oplossingen in software kunt kiezen is dat soms helemaal niet wenselijk. Er zijn bijvoorbeeld situaties waarin er geen software bestaat die voldoet aan de wensen. In dat geval kan je het ook zelf ontwikkelen. En dat gaat verder dan wat scripts uit laten voeren. Al snel wil je allerlei data opslaan en uit kunnen lezen. Dit via een centraal systeem laten lopen klinkt wel weer makkelijk zodat je niet elke keer dingen opnieuw hoeft te typen.

Ik ben Martijn Toutenhoofd, inmiddels de 11 jaar als software engineer bij BIT binnen de afdeling research & development gepasseerd. De jaren ervoor kende ik BIT en veel mensen daarvan al. De losse sfeer en directe communicatie sprak me meteen aan. Daar vonden we elkaar. Het lijkt wel een romantisch verhaal.. Dat is het niet, maar ik voel me er zeker thuis. Er is veel ruimte om oplossingen te bedenken en het is dan ook nooit het simpelweg een opdracht uitvoeren geweest. Mijn collega's zetten zich graag in om een zo goed mogelijke oplossing neer te zetten. Dat merk je, dat is leuk, en dat blijft leuk. Als je dat ook nog eens zoveel mogelijk samen doet zou je toch zeggen dat het wel goedkomt. Ik zag me hier wel ontwikkelen en zo zag ik me ook na 5 jaar of zo wel weer wat anders gaan doen. Niet dus. In mijn vrije tijd ben ik dan weer weinig met software bezig. Dingen waar mijn tijd aan opgaat is sport, muziek, fotografie en andere dingen waar ik wat creativiteit in kwijt kan. Het maakt niet zo gek uit voor me wat het is, waar ik zie dat er iets gemaakt kan worden en het prikkelt mijn interesse wil ik wel aan de gang. Of het nou een stuk software, muziek, foto, tekening, doe-het-zelf-project is. Een achtergrond in elektrotechniek en kennis van allerlei hardware helpt dan weer goed mee bij alles wat er in en om BIT te vinden is.

Ja, wat voor software maak je dan? Ik zeg vaak, waar processen voor collega's en klanten makkelijker gemaakt kunnen worden (binnen de grenzen van wat BIT doet), daar typen wij software voor. Lekker vaag en dat staat zo niet stil dat er altijd processen te verbeteren zijn. Sneller, efficiënter, met zo min mogelijk handelingen iets voor elkaar krijgen waar zo min mogelijk fouten in gemaakt kunnen worden. Een stroomconfiguratie voor een klantenrack administreren bijvoorbeeld. Waarbij meteen in het centrale beheersysteem van het datacenter metingen worden bijgehouden, aan de klant wordt gekoppeld, controles op gedaan worden, de klant zijn stroomverbruik in de klantenportal kan zien etc. Er moet het een en ander getypt worden voordat dat mogelijk is. Met dit verhaal raak je al meteen een aantal onderdelen waar we bij R&D verantwoordelijk voor zijn. De softwarekant hoofdzakelijk. De stroommeters in de datacenters moeten hun metingen ergens kwijt. Diezelfde meters moeten aan het rack waar ze in zitten gekoppeld zijn. De klant moet via de klantenportal stroomverbruik en historie in kunnen zien. Het stroomverbruik wordt gefactureerd aan de klant. Een stuk aansturing/uitlezing van de stroommeters, administratie van deze stroomconfiguratie, klantenportal, monitoring/controle, facturatie. Dit is 1 voorbeeld en zo zitten we met diverse bedrijfsprocessen waar we iets mee van doen hebben.

Saai, alleen maar abracadabra aan code, wat is daar nou leuk aan? Ik kan niet zeggen dat ik daar meteen warm van loop nee. Vroeger dacht ik nooit iets met software-ontwikkeling te gaan doen. Wat je kunt maken en voor elkaar kunt krijgen spreekt me dan wel weer erg aan. Ik typ zelf wel iets als het niet bestaat. Rond het de baard in de keel krijgen begin je wat te spelen met websites en was het ook daar leuk om uit het niets wat te maken dat er leuk uitziet, beweegt en ook nog wat nuttige info of entertainment biedt. In de tijd van framesets, under construction animaties, gastenboeken en tellers van het aantal bezoekers. Inmiddels zien we dat weinig meer en gniffelen we erom als we het zien. Er kan nu wel meer en we doen het anders. Het gaat bij lange na niet alleen om code typen. Er moet gecommuniceerd, voorbereid, gepland, onderzocht, gedocumenteerd, en zo mis ik vast nog wat, worden. Saai is het voor mij niet en er blijven altijd uitdagingen liggen.

Hoe open BIT naar de buitenwereld is, een nadruk legt op een stuk milieubewustzijn (en daar maatregelen neemt), zich inzet voor de branche en de mensen, voor kwaliteit gaat etc. Dat zijn voor mij allemaal pluspunten. Het bedrijf is klein genoeg om iedereen te kennen en met iedereen heb je dan ook wat te maken. Misschien zit ik er al wel 11 jaar omdat er echt genoeg te doen is. Verschillende systemen in elkaar zien grijpen en het makkelijker & beter zien werken voor collega en klant, dat motiveert. Bij R&D zullen we blijven inspringen op de veranderingen van geleverde diensten en processen binnen het bedrijf en zullen we de klantenportal meer mogelijkheden geven.


Door: Martijn Toutenhoofd