Onderhoud POP-/IMAP-mailservers

Onderhoud POP-/IMAP-mailservers

13-01-2021 00:00:00 - 13-01-2021 07:00:00

Urgentie: Gepland
Getroffen diensten:
- IMAP mailserver (imap.bit.nl)
- POP3 mailserver (pop.bit.nl)
- webmail.bit.nl
Verwachte impact:
- tijdens onderhoud is toegang tot mail-accounts niet mogelijk
Klantactie vereist: Nee
Referentienummer: 166408

Samenvatting:

Tijdens het onderhoud wordt de back-end storage waar de mailboxen zijn opgeslagen gemigreerd naar een nieuw opslagsysteem. Tevens wordt het systeem aangepast waaraan e-mailclients zich authentiseren en zal de webmailsoftware worden geüpgraded.

Details:

In het onderhoud zal de achterliggende storage van alle mailboxen gemigreerd worden van een NFS-filer naar CephFS. Met het in gebruik nemen van CephFS verminderen we het risico op uitval en kunnen de prestaties verbeterd worden.

De software van de webmail gaan wij upgraden naar de nieuwste versie, die voorzien is van de laatste security patches.

Om de authenticatie-aanvragen van e-mailclients efficiënter af te handelen, gaan we gebruiken maken van proxyservers. De proxyserver zorgt ervoor dat een e-mailgebruiker, ongeacht met hoeveel e-mailclients er verbinding gemaakt wordt, altijd uitkomt op dezelfde back-end server. Dit moet zorgen voor betere prestaties en minder kans op "file lock" problemen.

Gedurende het onderhoud is het niet mogelijk om (nieuwe) e-mail op te halen via een e-mailclient of webmail. Nieuw binnenkomende e-mails worden vastgehouden door onze mailspoolservers en zullen alsnog worden afgeleverd wanneer de achterliggende storage weer beschikbaar is.