Betrouwbare colocatie | Meteo Consult

Meteo Consult

Meteo Consult

Rob Epping
Systeem- en netwerkbeheerder
Meteo Consult

“Alle partijen waarmee ik sprak, deden moeilijk over wat ik wilde. Bij BIT moesten ze er ook wel even over nadenken, maar al heel snel kreeg ik antwoord dat ze een oplossing hadden bedacht. Bij BIT zijn dingen niet gauw onmogelijk.”

Onderdeel van de MeteoGroup, het grootste weerbedrijf in Europa. Meteo Consult is in 1986 opgericht en is sindsdien bekend geworden als het weerbedrijf dat kwaliteit op de eerste plaats zet en innovatief met weersverwachtingen omgaat.

Internet 24 uur per dag, zeven dagen per week

“Bij Meteo Consult zetten we getallen om in getallen. We krijgen dagelijks ongeveer 120 gigabyte data binnen in de vorm van ruwe verwachtingen uit weermodellen, plus 45 gig aan satellietwaarnemingen. Wij zetten die gegevens om in verwachtingen in een vorm waar klanten iets aan hebben. Er gaat hier in totaal zeker zo’n 160 gigabyte per dag aan data de deur uit.

Meteo Consult bedient klanten in heel uiteenlopende marktsegmenten. Voor de scheepvaart hebben we een softwarepakket ontwikkeld waarmee de kapitein op basis van door ons geleverde actuele weersinformatie een optimaal routeadvies kan berekenen. Op projectbasis leveren we weergegevens aan de offshoresector. We hebben bijvoorbeeld bij de berging van de Koersk, in de Barentszzee, het tijdvenster bepaald, en we begeleiden ook werkzaamheden bij de aanleg van de palmeilanden voor Dubai. We maken ’s winters speciale verwachtingen voor de gladheidsbestrijding, zodat strooiacties alleen dan en daar worden uitgevoerd waar het nodig is. Dit levert onze klanten een behoorlijke kostenbesparing op. We bedienen de media met compleet opgemaakte weerblokken voor kranten en we hebben een eigen radio- en televisiestudio. We werken voor wegenbouwers, voor de land- en tuinbouw, voor verzekeringen en voor de organisatoren van evenementen. Ze krijgen allemaal hun eigen verwachting, toegespitst op hun situatie.

Toegang tot internet is voor ons essentieel en dat 24 uur per dag, zeven dagen per week. We strooien onze verwachtingen digitaal de wereld in. Als je dan afgesloten raakt, houdt je bedrijf feitelijk op te bestaan. We hadden in 2001 een leverancier voor onze internetverbinding met wie we twee keer een onderbreking van acht uur meemaakten. Om daar een oplossing voor te vinden, ging ik op zoek naar een tweede provider. We hadden toen nog niet veel verkeer, dus een DSL-verbinding van 2Mbit was genoeg. Ik wilde die via het BGP-protocol combineren met de verbinding die we al hadden: BGP zorgt dat routes snel kunnen worden omgelegd als er iets mis gaat. Dat was geen standaardoplossing, want BGP is typisch technologie voor providers en DSL is vooral access voor consumenten. Alle partijen waarmee ik sprak, deden moeilijk en in een gespecialiseerde nieuwsgroep op het internet werd ik zo’n beetje afgebrand met dat idee. Maar bij BIT kon het gewoon. Ik weet inmiddels dat bij hen dingen niet zo gauw onmogelijk zijn. Overigens was die 2Mbit natuurlijk al gauw te weinig; we hebben nu met BIT een Ethernetverbinding over glas van 100 Mbit.

Colocatie bij BIT

We hebben binnen het Meteo Consult-pand in Wageningen twee complete systeemruimtes, in afzonderlijke brandcompartimenten, die elkaar kunnen vervangen bij storingen of calamiteiten. We hebben nu besloten om één daarvan buiten de deur te plaatsen en daarbij is de keus op colocatie in het datacenter van BIT gevallen. We verbinden die twee locaties via twee glasvezels over fysiek gescheiden routes, waarop we onze eigen kleuren licht zetten. Het voordeel is dat Ede en Wageningen hemelsbreed een kilometer of acht uit elkaar liggen. BIT heeft ons geholpen de verbinding zo te ontwerpen dat we daar gebruik van maken.

We hebben vanaf het begin een heel goede klik met BIT gehad. Hun aanpak past bij wat wij doen, bij hoe wij proberen te werken. Onze ICT-afdeling is een technische club, met mensen die graag snappen hoe de dingen in elkaar zitten. BIT heeft dat ook, dus dat praat heel makkelijk. Toen we met die DSL-verbinding begonnen, had ik nihil kennis van BGP. Bij BIT kenden ze het allang. Uit een paar gesprekken, als technische mensen onder elkaar, steek je dan veel op.”

Wilt u meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op: +31 (0)318 648 688 of sales@bit.nl