Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij BIT nemen we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ontzettend serieus. Het is niet zomaar een doelstelling, programma of project voor ons; het is een integraal onderdeel van onze manier van denken en doen. Dat betekent dat we niet alleen rekening houden met het milieu, maar ook altijd oog hebben voor het menselijke aspect, zowel binnen als buiten onze organisatie.

Milieu

Bij BIT investeren we fors in energiebesparing en duurzame energie. Onze datacenters draaien volledig op groene stroom, opgewekt door wind- en zonne-energie, allemaal 100% Nederlands. Bij de productie van deze duurzame energie komt er geen CO2 vrij. We houden ook altijd rekening met het stroomverbruik bij de aanschaf van nieuwe apparatuur – zowel voor onszelf als voor onze klanten.

Om onze datacenters koel te houden maken we gebruik van slimme koelsystemen die buitenlucht gebruiken. De restwarmte die afkomstig is uit ons datacenter BIT-2A wordt gebruikt om ons naastgelegen conferentiecentrum BIT-MeetMe te verwarmen. En door het gebruik van afgesloten cold corridors gaan we op een efficiente manier om met de gekoelde lucht. In 2022 hebben we ook een overeenkomst getekend met Warmtebedrijf Ede – de restwarmte van datacenters BIT-2B en BIT-2C zal in de toekomst worden gebruikt voor het verwarmen van woning in Ede via het warmtenet.

Ook ondersteunen we elektrisch rijden bij BIT. Daarom hebben we op een aantal parkeerplaatsen laadpalen geplaatst, waar onze bezoekers hun auto gratis op kunnen laden. Zo dragen we ook ons steentje bij aan een schonere toekomst.

Eerlijk zaken doen

Fairtrade staat voor eerlijke producten en zorgt ervoor dat boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat de werkomstandigheden menswaardig zijn. BIT hecht eveneens veel waarde aan eerlijke prijzen en een duurzame productie. Daardoor kiezen wij tijdens onze lunch bewust voor biologische producten met een Fairtrade kenmerk en steunen hiermee tevens lokale maatschappelijke initiatieven zoals Ede Fairtrade.

Privacy

Wij voelen ons (en zijn) verantwoordelijk voor de diensten die wij aan onze klanten leveren. Veilige diensten, goede klantenservice, bescherming van klantgegevens en privacy zijn voor ons van groot belang. Bij BIT respecteren we de privacy van onze websitebezoekers en gaan we zorgvuldig om met hun gegevens. We verkopen, verhuren of delen deze gegevens niet met derden. Als u meer wilt weten over ons privacybeleid, kunt u onze uitgebreide privacyverklaring hier lezen.

Transparantie en openheid van zaken zijn belangrijke waarden binnen BIT. Daarom publiceren we ook ieder jaar een transparantierapport waarin we openheid geven over het aantal verzoeken dat BIT heeft ontvangen omtrent het delen van persoonsgegevens van klanten en notice-and-takedown-verzoeken (NTD), en hoe we met deze verzoeken om zijn gegaan.

We vinden de veiligheid van onze systemen ook erg belangrijk. Hoewel we ons uiterste best doen om de beveiliging te waarborgen, kan het voorkomen dat er toch een zwakke plek is. We staan open voor eventuele bevindingen en hebben hiervoor een Responsible Disclosure-beleid opgesteld.

Als organisatie ondersteunen we verschillende initiatieven en verenigingen door kosteloos verschillende diensten aan te bieden. Zo sponsoren we bijvoorbeeld Bits of Freedom, Cacert en HCC.

Ondersteuning van goede doelen

Als organisatie staat BIT midden in de samenleving, en daarom steuen we verschillende goede doelen, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF). De missie van het WNF om onze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties sluit goed aan bij de filosofie van BIT. In het verleden verzorgde BIT al de hosting voor het WNF-project ‘Dierenbibliotheek’, wat positief werd ontvangen. Op basis van die positieve ervaring is toen besloten alle apparatuur te verhuizen naar het datacenter van BIT. Een deel van de dienstverlening wordt door BIT gesponsord.

Arbeidsomstandigheden

Iedere werknemer heeft recht op een gezonde en veilige werkplek en de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Ons personeelsbeleid is dan ook gericht op het centraal stellen van de werknemer en het stimuleren van hun eigen kwaliteiten. Daardoor hebben we een sterk personeelsbeleid en goede arbeidsvoorwaarden voor onze werknemers. Wij nemen daarnaast ook mensen in dienst met een arbeidsbeperking of handicap en waarborgen goede arbeidsomstandigheden en voorzieningen voor hen.

We zijn er trots op dat ons personeelsbeleid resulteert in een laag verloop van werknemers. Veel van onze medewerkers werken al meer dan 10 jaar bij BIT, wat aantoont dat ze zich verbonden voelen met onze organisatie en tevreden zijn.

Maatschappelijke betrokkenheid & ontwikkeling

Onderwijs

Scholen en bedrijven hebben elkaar nodig om goed beroepsonderwijs te bieden. Zo begeleiden we regelmatig studenten binnen hun opleiding en proberen we onze passie en kennis van techniek over te brengen. Ook organiseren we regelmatig gastlessen en geven we rondleidingen in onze datacenters om zowel scholieren als docenten een kijkje achter de schermen te geven.

Ontwikkeling

Door het dreigende tekort aan IPv4 adressen is het van belang je als ISP hard te maken voor het implementeren van IPv6. BIT neemt actief deel aan de Nederlandse IPv6 Taskforce om deze invoering te stimuleren. IPv6 wordt bij BIT als een vast onderdeel van de dienstverlening beschouwd. Nieuwe klanten krijgen daarom standaard naast IPv4 adressen ook een range IPv6 adressen toegewezen.

BIT ondersteunt ook verschillende hackerevents en hackerspaces zoals OHM2013, SHA2017, MCH2022, en Nurdspace.

Ondersteuning diverse projecten

BIT ondersteunt een aantal projecten door het leveren van gratis IPv6 connectiviteit. Zo leveren wij een tweetal root-nameservers (f.root-servers.net van ISC en k.root-servers.net van RIPE NCC) IPv6 connectivity. Ook hosten wij de officiële releases server van Ubuntu Linux (releases.ubuntu.com) en de Nederlandse mirror (nl.archive.ubuntu.com) via IPv6. Aan AMS-IX bieden wij kosteloos een reeks IPv6 adressen en connectivity aan, RIPE NCC sponsoren wij ook met IPv6 connectivity.

Gedragscode Abusebestrijding

De Nederlandse cloud- en hostingsector heeft voor operators van digitale infrastructuur een gedragscode abusebestrijding gelanceerd. Deze gedragscode is in samenwerking met verschillende stakeholders van de overheid en andere organisaties ontwikkeld binnen het Platform Internetveiligheid. Met de nieuwe gedragscode wil de sector een bijdrage leveren aan een veilig en schoon internet door netwerken te beschermen tegen cybercrime, abuse en voor abuse exploiteerbare kwetsbaarheden. BIT onderschrijft de gedragscode abusebestrijding en heeft een belangrijke rol gespeeld binnen de ontwikkeling van deze gedragscode.

Dutch Cloud Community

De Dutch Cloud Community is de brancheorganisatie voor hosting-, cloud-, VOIP- en managed serviceproviders actief op de Nederlandse markt. In januari 2021 is de Dutch Cloud Community ontstaan uit de fusie van ISPConnect en DHPA, de twee brancheorganisaties van de sector. BIT heeft zich verbonden aan de gedragscode van de Dutch Cloud Community.

NBIP

Sinds de oprichting in 2002 is BIT deelnemer van de stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) welke is opgericht als uitvoeringsinstituut voor tapbevelen. Bij initiatieven zoals bijvoorbeeld de NaWas, waarbij deelnemende ISP’s gezamenlijk DDoS aanvallen aanpakken, zijn wij nauw betrokken geweest.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons MVO-beleid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0318 648 688 of sales@bit.nl