Capture the Red Flags bij BIT

Capture the Red Flags bij BIT

14-11-2023 08:00:00

Capture-the-Red-Flags.jpg

Rob en Jenneke zijn de nieuwste customer care medewerkers van BIT, en hebben (uiteraard, anders werk je niet bij ons) een passie voor alles wat met het internet te maken heeft. Ze deden op 21 september 2023 mee aan het evenement 'Capture the Red Flags'. Dit event werd georganiseerd door de Dutch Cloud Community in samenwerking met de politie en de hostingbranche. In dit blog nemen we je graag mee door hun belevenissen.

Een leerzame samenwerking

Het evenement begon met een uitdaging: teams vormen met minstens één politieagent, één medewerker van het Openbaar Ministerie en één hoster. Zo gezegd, zo gedaan. De aftrap voor het rollenspel werd gegeven, met een reeks vragen die de deelnemers uitdaagden om in de schoenen te staan van een politieagent, een medewerker van het Openbaar Ministerie en een hostingmedewerker. Opvallend was dat teams mochten samenwerken bij het beantwoorden van de vragen, ongeacht hun specialisatie. Dat zorgde voor een dynamische en enthousiaste interactie.

Rob benadrukt het belang van creatief denken, met name bij vragen waarvan de antwoorden niet voor de hand lagen. Samenwerken bleek een krachtige tool, waarmee ze tot verrassende oplossingen kwamen. Het overstappen naar het perspectief van de politie of het Openbaar Ministerie gaf Rob inzichten die hij anders niet zou hebben gehad.

Na afloop van het rollenspel verzamelden de teams zich bij de bar van BIT-MeetMe voor levendige discussies over hun antwoorden en de denkprocessen erachter. De dag werd afgesloten met een prijsuitreiking, waarbij "Eeuwige Roem", snoepgoed en t-shirts als prijzen werden uitgereikt.

De algemene conclusie? Deze dag, vol kennis, teamwork en creatief denken, was een waardevolle leerervaring. Veel deelnemers hoopten zelfs op een vervolg of herhaling van het evenement, wat de waarde ervan benadrukt.

Abusebestrijding in stijl

Jenneke, als allernieuwste aanwinst op BIT's customer care-afdeling, stond voor de uitdaging om de complexe wereld van hosting en abusebestrijding te begrijpen. Haar manager zag in de 'Capture the Red Flags'-dag een uitgelezen kans voor Jenneke om deze wereld beter te verkennen.

Jenneke ging met veel nieuwsgierigheid naar het evenement, vooral omdat ze al een tijdje geïnteresseerd was in OSINT (Open Source Intelligence). Ze verwachtte wel dat ze tijdens het rollenspel een abusecase zou behandelen vanuit zowel het perspectief van een compliance officer als een opsporingsambtenaar, maar het rollenspel zat vol verrassingen.

De teams werden creatief samengesteld en ondanks enkele last-minute afzeggingen was de sfeer bruisend. Jenneke maakte deel uit van een team met een politieagent en een compliance officer van een ander hostingbedrijf, wat zorgde voor een goede dynamiek.

Het rollenspel begon met een intrigerend en spannend introductiefilmpje: "Paniek! Anonieme hackers met maskers, een ziekenhuis, sirenes; er is duidelijk iets aan de hand." Teams begonnen als compliance officers bij hostingbedrijven, maar werden later opsporingsambtenaren. Ze kregen vragen voorgeschoteld over hoe ze criminelen buiten de deur konden houden en hoe ze een cyberaanval konden oplossen.

Jenneke en haar team ondervonden af en toe uitdagingen bij het beantwoorden van de vragen, maar ze begrepen dat de echte wereld vaak net zo complex is. Hoewel hun team misschien niet als winnaar uit de bus kwam, genoten ze van de dag en trokken ze waardevolle lessen uit de ervaring. Jenneke kijkt uit naar toekomstige evenementen van deze aard en hoopt nog meer te leren.

Afsluiting

In samenvatting bood het 'Capture the Red Flags'-evenement Rob en Jenneke de gelegenheid om de complexe wereld van hosting en abusebestrijding vanuit diverse perspectieven te verkennen. Het benadrukte het belang van samenwerking, creatief denken en parate kennis in deze cruciale sector. Het lijkt erop dat de positieve reacties van de deelnemers dit evenement in de toekomst nog populairder zullen maken.

Door Els de Jong, Jenneke Geitenbeek en Rob van den Berg