Safeguar.de: een Europees initiatief dat Amerikaanse data veilig stelt

Terug

Safeguar.de: een Europees initiatief dat Amerikaanse data veilig stelt

Sinds er een nieuwe politieke wind waait in de Verenigde Staten worden we, zelfs in Europa, bijna dagelijks geconfronteerd met een besluit, tweet of nieuwsbericht van de Amerikaanse machthebber(s) die velen koude rillingen geeft. Eén van de opmerkelijkste en mogelijk onherstelbare besluiten betreft de opdracht om documenten, websites, archieven, wetenschappelijke artikelen, data-collecties, en andere informatie die de Trump-regime als ‘woke’ classificeert offline te halen. Het gaat hierbij niet alleen om informatie die in de categorie ‘diversity, equity, and inclusion’ vallen, maar ook klimaatdatasets, kunstprojecten, historisch onderzoek en meer.

Sinds april dit jaar ondersteunt BIT het project Safeguar.de. De groep vrijwilligers achter dit project zorgen dat data en informatie die het risico lopen permanent van Amerikaanse servers verwijderd te worden, veilig gesteld worden. Deze groep van wetenschappers en activisten brengen in kaart welke data risico loopt en zorgen voor back-ups naar plaatsen waar de Amerikaanse regering geen juridictie heeft.

Eén van de plekken voor die back-ups is in een van onze datacenters in Ede. BIT heeft Safeguar.de kosteloos een rack, stroom en dataverkeer beschikbaar gesteld waar apparatuur in geplaatst is waar de kwetsbare datasets naartoe gekopieerd worden.

Het verzoek kwam via Björn Wijers, bestuurslid van Vereniging Open Nederland. Hij nam begin april contact met ons op, met de vraag of BIT iets kon betekenen voor het project. Over zijn motivatie schrijft hij:

“We horen dagelijks over de ingrijpende maatregelen van de regering Trump in de VS. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa en Nederland maken mensen zich ernstig zorgen over de afbreuk van Amerikaanse instituten en de ‘digitale boekverbrandingen’ die er nu plaatsvinden. Van klimaat data tot cultureel erfgoed, alles moet voldoen aan het MAGA wereldbeeld van de Amerikaanse president Trump. Zoniet dan worden fondsen ingetrokken, mensen ontslagen en websites offline gehaald. De impact hiervan reikt veel verder dan Amerika en daarom moeten we in Europe ook nu snel aan de slag om data veilig te stellen.

Ik kwam toevallig Henrik Schönneman – historicus aan de Humboldt Universiteit in Berlijn – tegen op Mastodon die bezig was om hier actie op te ondernemen. Een paar weken later zag ik hem in een item van Nieuwsuur. Ik nam contact met hem op en sinds die tijd probeer ik vanuit de Vereniging Open Nederland bij te dragen aan zijn initiatief ‘Safeguarding Research & Culture (SRC)’.

Het zou mooi zijn als de bekende instituten en archieven in Nederland en Europa ook in actie komen, maar zij lijken zich te bewegen in een andere tempo. Wij zijn nu hard aan de slag om zoveel mogelijk data veilig te stellen, zodat we hopelijk in de nabije toekomst kunnen samenwerken met de bestaande instituten en archieven om de data onder te brengen voor de langere termijn.

We zijn erg blij dat BIT ons helpt in het veiligstellen van data op korte termijn met het sponsoren van een rack incl. stroom en dataverkeer.”

De infrastructuur die BIT beschikbaar stelt, wordt inmiddels goed benut. Toch is er behoefte aan uitbreiding. Daarom roepen we organisaties én individuen op om dit initatief te ondersteunen. Dat kan door contact op te nemen met de organisatie via contact@safeguar.de of door (tijdelijk) hardware ter beschikking te stellen.

Er is nog volop plek in het rack voor safeguar.de en ook ons netwerk heeft volop ruimte. Wij stellen deze ruimte beschikbaar voor individuen en organisaties die dit project willen ondersteunen door hardware in bruikleen te geven aan het project. Er is behoefte aan rack-mountable apparatuur met veel opslagcapaciteit. De kosten voor colocatie en dataverkeer van deze apparatuur neemt BIT op zich.

Wil jij of jouw organisatie bijdragen aan het veiligstellen van bedreigde informatie? Neem dan contact met ons op, wij horen graag van je!

Door: Wido Potters