Waarom we bij BIT OpenNebula gebruiken
Waarom we bij BIT OpenNebula gebruiken
Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op OpenNebula.
BIT is een business-to-business internetprovider in Nederland, gespecialiseerd in colocation en managed hosting. BIT levert kwaliteitsbewuste klanten de ruggengraat van hun IT- en internetinfrastructuur. Betrouwbaarheid staat centraal in de dienstverlening van BIT. Het bedrijf onderscheidt zich door kennis, jarenlange ervaring en pragmatische oplossingen. Het helpt dat alle medewerkers van BIT een passie voor technologie delen.
We wilden een Cloud Management Platform (CMP) dat eenvoudig te beheren is en niet te veel resources zou kosten om up-to-date te houden. Het moest ook moeiteloos in onze infrastructuur passen, flexibel zijn en eenvoudig aan te passen aan onze behoeften. Als ISP met een eigen infrastructuur zochten we software die een “virtueel datacenter” kon bouwen – met meer functionaliteit dan alleen het provisioneren van resources. We hebben online onderzoek gedaan naar enkele grote CMP’s: OpenStack, Eucalyptus, oVirt en OpenNebula. Twee daarvan hebben we in een lab-omgeving getest: OpenStack en OpenNebula.
We liepen tegen flinke problemen aan bij het werkend krijgen van OpenStack – bugs en andere issues. Uiteindelijk kregen we het niet naar onze wensen werkend. Het werd duidelijk dat het project snel ontwikkelde, met frequente codewijzigingen en subprojecten die eigen leven gingen leiden. We waren bang dat het veel tijd zou kosten om alles stabiel te krijgen, laat staan om naar nieuwere versies te upgraden.
OpenNebula werkte daarentegen vrijwel out-of-the-box, afgezien van een eerste hobbel met Open vSwitch (Open vSwitch brcompat deprecation issues). We wilden een platform dat met verschillende hypervisors kon werken. Hoewel we nu KVM gebruiken, wilden we VMware, Xen of Hyper-V in de toekomst niet uitsluiten. OpenNebula’s flexibiliteit was cruciaal – we wilden ons niet vastleggen op één hypervisor (daarom viel oVirt af). Daarnaast waardeerden we eenvoud – het KISS-principe. Overly complexe systemen werken uiteindelijk tegen je; als je het overzicht over componenten verliest, wordt problemen oplossen een nachtmerrie.
De kern van OpenNebula mag dan complex zijn, het zware werk wordt grotendeels door drivers afgehandeld – vaak eenvoudige shellscripts die taken uitvoeren met commando’s die systeembeheerders bekend voorkomen. Dit maakt ze minder intimiderend en eenvoudig te debuggen. OpenNebula biedt meerdere interfaces: een gebruiksvriendelijke WebGUI voor beginners, een OCCI-interface en een XML-API, die erg handig zijn voor integratie met onze workflow en beheersystemen – vooral dankzij de slimme “hooks”-functie.
Voor ons is open-source software (OSS) meer dan alleen “gratis te gebruiken” – hoewel de liberale licentie het makkelijk maakt om direct aan de slag te gaan zonder juridische zorgen. Het biedt ook de mogelijkheid om aanpassingen voor specifieke use cases te maken. OpenNebula is flexibel genoeg om uit te breiden zonder broncode te hoeven aanpassen – wat mogelijk is, maar zelden nodig, een groot voordeel om up-to-date te blijven met upstream-ontwikkelingen.
Maar OSS alleen is niet genoeg voor een succesvol project – de ontwikkelaanpak is cruciaal. OpenNebula’s ontwikkeling is open en gebruikersgericht, waarbij de community echt wordt gehoord. Het cliché “software gemaakt met en voor de community” is hier zeker van toepassing. Wanneer gebruikers positieve feedback op hun bijdragen krijgen, voelen ze zich gewaardeerd en meer verbonden met het project. De sfeer op de mailinglist is vriendelijk en open – geen flame wars of negativiteit, wat gebruikers behoudt in plaats van afschrikt.
Kortom, de voordelen van OpenNebula:
- Eenvoudig maar krachtig en flexibel
- Werkt out-of-the-box
- Makkelijk te onderhouden en upgraden
- Meerdere (API) interfaces
- Open-source
- Uitstekende community en ontwikkelorganisatie (merkbaar zodra we de mailinglist joinen)
En de voordelen van OSS:
- Toegang tot broncode (bv. voor audits of aanpassingen)
- Invloed op de feature roadmap door community-deelname
- Snellere ontwikkeling (dankzij meer potentiële contributors)
- OSS-projecten bieden vaak directe communicatie met ontwikkelaars – in tegenstelling tot grote commerciële organisaties. Het draait om technische kwaliteit, niet winst.