BIT's Wido Potters wint Felipe Rodriquez Award voor inzet voor privacy

BIT's Wido Potters wint Felipe Rodriquez Award voor inzet voor privacy

16-01-2024 07:00:00

signal-2024-01-15-230821_009.jpeg

Op 15 januari 2024 heeft onze eigen Wido Potters met trots de Felipe Rodriquez Award (FRA) in ontvangst genomen tijdens de Big Brother Awards georganiseerd door Bits of Freedom. Jaarlijks erkent deze prijs individuen die zich positief hebben ingezet voor privacy, en we vinden het dan ook fantastisch dat onze Manager Support & Sales, Wido Potters, deze onderscheiding heeft ontvangen.

Bij BIT laten we al jaren zien dat het mogelijk is om in een commerciële omgeving op te komen voor mensenrechten. Wido zet zich zich op bewonderenswaardige wijze in voor gesprekken tussen de overheid en de digitale infrastructuurbranche, met aandacht voor onderwerpen die raken aan internetvrijheid en daarmee aan mensenrechten.

Wido heeft zich niet alleen ingezet voor het bedrijfsbelang, maar heeft ook oog voor het belang van de gebruikers van het internet. Hij pleit al geruime tijd voor encryptiebevordering en het gebruik van moderne en veilige internetstandaarden, en streeft ernaar dat overheidsinstanties informatie alleen ontoegankelijk maken op basis van een wettelijke vorderingsbevoegdheid.

Een van de highlights onder Wido's leiding is onze vertegenwoordiging voor het Hof van Justitie van de Europese Unie. Samen met andere coalitiepartners (FOIC) strijden we tegen het blokkeren van toegang tot Russische staatsmedia, niet omdat we pro-Rusland zijn, maar wél pro-vrijheid-van-informatie (of anti-censuur). Volgens ons past het niet in een democratische rechtsstaat dat een politieke instantie beslist welke informatie wij wel of niet tot ons kunnen nemen.

Ons bedrijfsbeleid weerspiegelt ook onze toewijding aan privacy. Bij BIT verkopen we geen informatie aan derde partijen en maken we gebruik van de open-source tool Matomo voor website-tracking, die lokaal bij ons wordt beheerd. Hiermee dragen we bij aan een internet dat nét dat beetje privacyvriendelijker is.

Niet alleen hebben we ons actief ingezet tegen ingrijpende wetgeving, zoals bijvoorbeeld de Bewaarplicht Telecommunicatie, maar we hebben ook regelmatig contact met overheden over beleidsvoering en wetgeving in een ondersteunende rol. Als een van de eersten in onze sector hebben we in 2012 een transparantierapport uitgebracht, en we blijven een voortrekker in de inzet voor privacy.

De manier waarop wij met privacy op het internet omgaan, dragen we uit richting onze klanten, en we proberen hen op verschillende manieren te ondersteunen. Wido Potters en het gehele BIT-team laten zien dat je als bedrijf kunt staan voor mensenrechten en privacy, omdat deze belangen niet alleen parallel lopen aan die van ons als bedrijf, maar ook aan die van onze gebruikers en de samenleving als geheel.