Tweestapsverificatie (2FA): Versterk je online beveiliging

Tweestapsverificatie (2FA): Versterk je online beveiliging

06-02-2024 08:44:04

rbh4vwsVWzZf6JtvkjZr--1--xujj1.jpg

Vandaag is het Safer Internet Day, een jaarlijks moment om aandacht te vestigen op het veiliger maken van het internet. In de wereld van vandaag worden bedrijven en individuen bijna dagelijks geconfronteerd met cyberdreigingen. Een krachtig wapen in de strijd tegen cybercriminaliteit is tweestapsverificatie (2FA), en dat gaan we vandaag bespreken.

Wat is tweestapsverificatie?

2FA is als een extra slot op je deur, bovenop het traditionele wachtwoord. Het vraagt gebruikers om zich op twee verschillende manieren te identificeren voordat ze toegang krijgen tot hun accounts of gegevens. Denk hierbij aan:

  1. Iets wat je weet: Dit is je normale wachtwoord of pincode.
  2. Iets wat je hebt: Een tijdelijke code die naar bijvoorbeeld je smartphone wordt gestuurd.
  3. Iets wat je bent: Biometrische gegevens zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning.

Door deze twee factoren te combineren, wordt het aanzienlijk lastiger voor kwaadwillenden om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Voordelen van 2FA

  1. Verbeterde beveiliging: Het biedt een extra laag bescherming tegen ongeautoriseerde toegang.
  2. Bescherming tegen wachtwoordlekken: Zelfs als je wachtwoord uitlekt, is toegang zonder de tweede factor lastig.
  3. Gebruiksvriendelijk: Dankzij mobiele apps en pushmeldingen is 2FA nu gemakkelijk te gebruiken voor iedereen.

Nadelen van 2FA

  1. Omslachtigheid: Sommige mensen ervaren het 2FA-proces als omslachtig en hebben moeite om te schakelen.
  2. Afhankelijkheid van apparatuur: Het verlies van het apparaat dat de tweede factor genereert, kan een probleem zijn.

Ondanks deze overwegingen wegen de voordelen van verbeterde beveiliging zwaarder dan de nadelen.

2FA bij BIT

Bij BIT begrijpen we het belang van 2FA als essentieel voor online beveiliging. Als internetdienstverlener moedigen we onze klanten aan om 2FA te gebruiken als onderdeel van hun beveiligingsstrategie.

Ook de fysieke beveiliging van ons datacenter maakt gebruik van 2FA, met een toegangspas en biometrie. Voor ons klantenportal moedigen we het gebruik van tweestapsverificatie aan. We gebruiken een Time Based One-time Password (TOTP) in combinatie met het gewone wachtwoord van een gebruiker.

Wat is TOTP?

TOTP is een vorm van authenticatie waarbij een eenmalig wachtwoord of code wordt gegenereerd op basis van de huidige tijd. Hierdoor wordt een extra beveiligingslaag toegevoegd, omdat het wachtwoord na een korte periode verloopt en niet hergebruikt kan worden.

TL;DR

Tweestapsverificatie is geen luxe, maar eerder een noodzakelijke stap om de groeiende bedreigingen in cyberspace aan te pakken. Bij BIT geloven we in het vergroten van bewustzijn over deze beveiligingsmaatregel en moedigen we iedereen aan om 2FA te omarmen. Zo kunnen we een veilige online omgeving maken voor zowel bedrijven als individuen, en wie wil dat nou niet?