Klantcase: DiVault

DiVault: “We zochten een technische sparringpartner”

Logo DiVault

Er komt een nieuwe Archiefwet die stelt dat overheden te bewaren informatie na tien in plaats van de huidige twintig jaar moeten overbrengen naar een voor iedere burger toegankelijk archief. Tot nu toe ging het primair om papieren archieven. De termijnverkorting maakt dat overheden een flinke inhaalslag moet voeren op het gebied van digitale archivering. DiVault helpt overheden bij dit thema. De DiVault software draait in de BIT NL Cloud. De klantdata bevindt zich op eigen hardware in twee fysiek gescheiden BIT-datacenters (colocatie).

Archiveren van overheidsdata

Overheidsdata zit verstopt in honderden verschillende softwareapplicaties met evenzovele datamodellen. Het is een uitdaging om die data daar weer uit te krijgen. En een nog grotere uitdaging om bij de opslag van die documenten te voldoen aan alle wetgeving. Want overheden hebben niet alleen te maken met de Archiefwet, maar ook met de AVG, de Wet Open Overheid, de Erfgoedwet en met thema’s als Open Data. Hier helpt DiVault hen bij, zegt oprichter en directeur Hans Mannaert. “Wij leveren niet alleen duurzame en betaalbare opslag van digitale informatie, maar we helpen gemeenten en andere overheden ook bij het inrichten van het archiveringsproces.”

Technisch advies

Om dit alles mogelijk te maken, ontwikkelde DiVault een eigen software en storage-omgeving, die in eerste instantie in een datacenter in Apeldoorn werd gehost. Toen dat datacenter werd overgenomen door een partij die kwaliteit niet meer bovenaan stelde, was het voor Mannaert duidelijk dat hij de omgeving wilde overhevelen naar een andere locatie. Hij zocht een datacenter dat de razendsnelle groei van DiVault goed kan faciliteren en dat op Nederlandse bodem staat, vertelt hij.

“Ik ken BIT vanuit het verleden. Als consultant heb ik hun datacenters ooit gecertificeerd. Daardoor wist ik dus heel goed wat zij bieden, zowel als het gaat om de fysieke datacenterlocatie als de werkwijzen en de cultuur in het bedrijf. Ik zocht een technische sparringpartner die ons voorziet van advies over de ‘achterkant’. Wij groeien namelijk zo sterk dat wij onze focus meer en meer op de voorkant moeten leggen. Waar we bij de start van het bedrijf de hele server- en storage-omgeving nog zelf hebben opgebouwd en puur op zoek waren naar housing, zit ons bedrijf nu in de fase dat we steeds meer datacenterdienstverlening willen afnemen en op technisch vlak ondersteund willen worden.”

Verhuizing soepel verlopen

De verhuizing van de omgeving van Apeldoorn naar Ede was een ingrijpend project, waar BIT DiVault uitstekend bij ondersteunde, vertelt Mannaert. Vanaf de voorbereiding tot het moment dat ‘de knop om ging’ heeft BIT ons met advies terzijde gestaan, op alle fronten. Ze dachten mee over de verbindingen, over de inrichting van de verschillende typen storageplatforms die wij onze klanten bieden vanuit een hybride omgeving en over de fysieke verhuizing van de servers; het hele traject dus. Het is gelukkig allemaal volledig volgens plan verlopen.

De nieuwe omgeving is dubbel redundant uitgevoerd. DiVault maakt voor colocatie gebruik van twee fysiek gescheiden datacenterlocaties van BIT. De BIT NL Cloud draait zelfs op drie fysiek gescheiden locaties. Alle klantdata wordt in totaal vier keer opgeslagen: tweemaal in beide colocatie datacenters.

"Omdat wij de originele data beheren en onze klanten zelf geen kopie meer hebben, kiezen we ervoor om data vier keer op te slaan. We gaan daarin een stap verder dan wat er standaard in de IT geldt."

Flexibel, schaalbaar en in Nederland

Het feit dat DiVault de data opslaat in Nederland, is voor veel klanten een belangrijk argument om hun archief te outsourcen. Een andere reden is de zelf ontwikkelde softwareschil die alle data controleert, beheert en toegankelijk maakt. De wet geeft aan hoe iets bewaard moet worden, hoe lang en wie je toegang mag geven tot welke data. DiVault levert alle intelligentie zodat dit op de juiste manier gebeurt. In die twee zaken zit ook extra meerwaarde vergeleken met een public cloud zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure of Amazon AWS. Mannaert: "Los van het feit dat je bij gebruik van zo’n public cloud zelf goed moet nadenken over standaarden, wetgeving, beheer, toegang en vernietiging, loop je ook het risico dat de Amerikaanse overheid data opvraagt als ze vermoeden dat iemand een terroristische aanslag voorbereidt of anderszins gevaarlijk is (Cloud Act). De Amerikaanse wetgeving op dit punt verandert ook nog eens voortdurend. Een Amerikaanse cloud is daarom voor Nederlandse overheden geen duurzame, betrouwbare en veilige storageomgeving. Wij bieden onze klanten de innovatiekracht, schaalbaarheid en flexibiliteit van zo’n hyperscale datacenter, maar dan gecombineerd met veiligheid, gemak en advies. De data blijft gewoon in Nederland: in het BIT NL datacenter en op onze eigen hardware. Ons ‘goud’ zit in onze intelligente softwareschil. Het is fijn dat we nu voor alles wat raakt aan storage, networking en het hybride datacenter een beroep kunnen doen op de kennis van BIT."