Get ready for the launch!

Get ready for the launch!

20-01-2012 11:20:59

Iedereen heeft hopelijk inmiddels wel eens gehoord over IPv6, de opvolger van het huidige internetprotocol IPv4. Het protocol bestaat inmiddels al vele jaren en nu de IPv4 adressen echt op aan het raken zijn begint er langzaamaan besef te komen dat het hard tijd wordt om het ook écht te gaan gebruiken.

In het verleden werden er vaak allerlei redenen genoemd om het gebruik uit te stellen: er waren geen websites en diensten via IPv6 bereikbaar, er waren geen bezoekers die gebruik maakten van IPv6 en de gebruikte hardware was er vaak nog niet klaar voor. Al die redenen zorgden ervoor dat er maar geen beweging in kwam; het was een kip en ei probleem.


Ook bestond lang de angst dat het aanzetten van IPv6 op websites en diensten bereikbaarheidsproblemen zou gaan opleveren bij mensen met een niet goed werkende of geconfigureerde IPv6 verbinding. Om te kijken in hoeverre deze angst terecht was is vorig jaar de World IPv6 Day georganiseerd. Op deze dag hebben een aantal grote en minder grote sites 24 uur lang IPv6 aangezet. Na 24 uur was de conclusie dat het heel erg meeviel met de hoeveelheid problemen: vooral mensen die óók al problemen met hun IPv4 verbinding hadden ondervonden hinder.

Na World IPv6 Day besloten een aantal organisaties om IPv6 aan te laten staan op hun site (bijvoorbeeld mozilla.org en xbox.com), maar voor velen was dit slechts een 24 uur durend experiment omdat de hardware en organisatie nog niet klaar was voor volledige ondersteuning van IPv6.

Fast forward naar deze week. Helaas is er in de periode sinds World IPv6 Day niet bijzonder veel groei geweest in IPv6 gebruik. Maar daar moet nu wel verandering in gaan komen! Onder leiding van ISOC (Internet Society) hebben een aantal grote ISP’s, websites en makers van netwerkapparatuur de afspraak gemaakt om gezamelijk IPv6 te promoten.

Hiervoor wordt de World IPv6 Launch georganiseerd. Op 6-6-2012 zullen een aantal grote websites waaronder Google, Facebook en Youtube ook via IPv6 bereikbaar gemaakt worden. In tegenstelling tot World IPv6 Day is deze wijziging blijvend. Een aantal grote ISP’s, waaronder AT&T, Comcast en XS4ALL zorgt ervoor dat er voldoende consumenten IPv6 op hun internetverbinding hebben dat 1% van de bezoekers aan de deelnemende websites deze via IPv6 bezoekt. Deelnemende makers van netwerkapparatuur, zoals Cisco en D-Link zullen IPv6 standaard aanzetten in hun consumentenrouters.

Andere websites, ISP’s en hardwaremakers worden opgeroepen om ook deel te nemen. Op de World IPv6 Launch site is een nog altijd groeiende lijst met deelnemers te vinden.

Wij vinden dit een erg goed initiatief. Het grote voordeel van zo’n ‘lancering’ is dat het veel aandacht kan richten op IPv6. Ook zal het hopelijk een aanzuigende werking hebben en zullen veel organisaties het voorbeeld van deze bedrijven volgen.

Als BIT zijnde hoeven wij voor World IPv6 Launch niets meer te doen aan onze websites en access-diensten, daar wordt IPv6 al jaren op ondersteund. Wat we wél willen bereiken is dat meer van onze klanten hier gebruik van gaan maken en dat we meer IPv6-verkeer in ons netwerk zullen zien. We adviseren en helpen daarom onze klanten graag met het uitrollen van IPv6 in hun netwerk en op hun diensten. Op www.bit.nl/ipv6 hebben wij allerlei informatie verzameld.

Hierdoor hopen we dat er in de komende maanden (en zeker vanaf de World IPv6 Launch) een toename in IPv6-verkeer in ons netwerk te zal zien!