Het belang van ongevraagd advies

Het belang van ongevraagd advies

18-10-2016 09:27:21

Zeker twee keer per week denk ik aan een TED talk die ik ooit heb gezien waarin een man zich druk maakte om de hoeveelheid papieren handdoekjes die verspild worden. Dit ging om miljarden handdoekjes per jaar. Deze man had een techniek bedacht om de verspilling tegen te gaan. Voor het afdrogen moet je twaalf keer je handen schudden en dan kun je met één handdoekje je handen drogen. Hier moet ik altijd weer aan terug denken wanneer ik ergens kom waar deze handdoekjes hangen. Maar waarom blijft dit verhaal zo hangen?

Passie en eigenwijsheid leiden tot succes

Iemand die een verhaal verteld over een onderwerp waar zijn hart en ziel in zit, vind ik ontzettend gaaf. Het maakt dan eigenlijk niet eens uit waar ze het over hebben. Als iemand helemaal in zijn verhaal opgaat, gaat het leven bij de luisteraar. De beste man van de handdoekjes bracht zijn techniek ook over met ontzettend veel passie, waardoor ik geboeid bleef.

Een andere reden dat verhalen blijven hangen, is omdat mensen je inspireren. Mensen die tegen de stroom in durven te gaan en eigenwijs genoeg zijn om dit door te zetten vind ik bewonderingswaardig en tegelijkertijd moedig. Durven zeggen hoe je denkt en wat je vindt. Vele wetenschappers zijn hier een voorbeeld van, maar degene die er voor mij uitspringt is toch wel Galileo Galilei, grondlegger van experimentele natuurkunde. Een ander voorbeeld is Elon Musk. Deze man heeft een nobel streven en zorgde voor een revolutie in de vervoerswereld. Met zijn idee wordt er vele malen minder fossiele brandstof uitgestoten. Hij heeft bereikt dat er momenteel anders wordt gekeken en gedacht over vervoers- en transportmiddelen.

Ongevraagd advies tijdens TEDxEde

Bepaalde onderwerpen ben je je nog niet bewust en bekwaam van. Advies kan hier een verschil in maken en nog beter is ongevraagd advies. Ongevraagd advies leidt tot inspiratie en betere beslissingen, daar geloof ik in. Voor mij is TEDx een bron van ongevraagd advies. Je wordt geconfronteerd met verhalen en onderwerpen waar je ooit misschien wel over hebt nagedacht en een mening over hebt. De TEDx sprekers benaderen deze onderwerpen vanuit een andere invalshoek en verbreden op die manier perspectieven. Er kunnen hier nieuwe inzichten uit voortkomen, en natuurlijk hoef je het hier niet mee eens te zijn, maar het zet je wel aan het denken.

TED spreads ideas. Dit is dan ook één van de redenen dat BIT partner is van TEDxEde. Ik vind het mooi om mee te kunnen helpen ideeën onder de aandacht te brengen die de moeite waard zijn. TEDxEde zal ook dit jaar weer een dag vol inspiratie zijn. Ik hoop sprekers met passie op het podium te zien. En zoals Elon Musk zegt: “I think that's the single best piece of advice: constantly think about how you could be doing things better and questioning yourself.”

Door: Wido Potters