Voorbereidingen van de NL-mirror op Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

Voorbereidingen van de NL-mirror op Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

25-04-2012 11:24:50

Morgen (26 april) wordt de nieuwe versie van Ubuntu 12.04 uitgebracht onder de naam ‘Precise Pangolin’. Deze Long Term Support (LTS) versie komt in tegenstelling tot normale releases niet met 18 maanden, maar met vijf jaar support en updates. De afgelopen jaren hebben we gezien dat releases van LTS versies (veel) meer upgrades tot gevolg hebben dan reguliere versies. Daarom is het weer tijd om een Tijdelijk Ubuntu Release Platform (TURP) op te bouwen.Bij de vorige release hebben we gemerkt hoe belangrijk het is om extra aandacht aan een Ubuntu mirror te besteden. Gedurende de laatste releases bezweken de mirrors in Engeland en Roemenië onder de grote bezoekersaantallen. Na overleg met Canonical (de ‘uitgever’ van Ubuntu) heeft BIT zich bereid gevonden om ook voor deze landen tijdelijk de officiële mirror te draaien.

Diverse bedrijven en organisaties, te weten A10 Networks,  SIDN, CFL en Fujitsu, hebben ervoor gezorgd dat BIT voor de komende release weer een ‘dikker’ TURP heeft kunnen opbouwen. We hopen hiermee het BIT-Ubuntu-release-bandbreedte record van de vorige release, 3,12 Gbit/s, te zullen verbreken.Caching door loadbalancers

TURP bestaat nu uit een vijftiental servers, in bruikleen van Fujitsu en CFL, opgezet met Apache als webserver. Bij de vorige release gebruikten we een enkele Apache webserver en meerdere Apache Trafficserver proxyservers ten behoeve van caching. Deze keer hebben we gekozen voor een set-up waarbij elke server Apache draait en caching door de loadbalancers wordt geregeld. Op deze manier kunnen we met een relatief simpele configuratie nog steeds goed gebruikmaken van caching mogelijkheden.

Via NFS wordt er vanaf een Ubuntu’filer’ storage aangeboden. Deze storage draait op FiberChannel attached NetApp-shelfs, aangeboden door SIDN, die middels een tweetal fiberchannel HBA’s aangesloten zijn op een Ubuntu server. Op deze manier kunnen ‘oude’ NetApp-shelfs gebruikt worden, zonder dat er relatief dure NetApp-heads met licenties voor nodig zijn.Het verkeer wordt door de A10 Networks loadbalancers verdeeld over twaalf webnodes. De loadbalancers zijn met 10 Gbit/s uplinks op recent aangeschafte aggregatieswitches via het BIT-netwerk aan het internet verbonden. Deze loadbalancers hebben een aantal interessante opties, zoals het kunnen cachen van bepaalde content. De release van Precise Pangolin is voor ons een ideale gelegenheid om de performance en caching-features van de A10 machines én onze nieuwe aggregatieswitches te testen.

Nederlandse Ubuntu mirror

De release zal niet alleen via HTTP/Rsync te downloaden zijn maar ook via Torrents/DHT zullen de ISO’s vanaf een torrentseeder worden aangeboden. BIT draait naast de Nederlandse Ubuntu mirror ook de officiële IPv6 Ubuntu tracker. Het gebruik van IPv6 proberen we met deze seeder te stimuleren. Vanzelfsprekend is ook onze Nederlandse mirror over IPv6 te bereiken.

Zij die echt niet kunnen wachten vinden hier alvast de laatste beta versies. Een volledige lijst van downloadbare torrent bestanden kun je terugvinden op de Tracker Website.