Noodstroomvoorzieningen: een black building test

Noodstroomvoorzieningen: een black building test

13-06-2012 11:25:23

Voor bedrijven, organisaties en overheden is een robuuste stroomvoorziening één van de belangrijkste redenen om hun IT-apparatuur in een datacenter te plaatsen. Om de betrouwbaarheid van die stroomvoorziening te garanderen testen wij maandelijks onze noodstroomvoorzieningen.

Stroomstoring simuleren

Tijdens een reguliere test van onze noodstroomvoorziening in datacenter BIT-2BCD schakelen wij naar de noodstroomvoorziening door een stroomstoring te simuleren. Er wordt een knop omgezet waarna de besturingselektronica de redundante set aan noodstroomaggregaten start, synchroniseert tegen het lichtnet, de aggregaten bijschakelt en daarna pas het lichtnet afschakelt. Omdat er tijdens een reguliere
noodstroomtest gecontroleerd geschakeld wordt, draaien de aggregaten dus al stand-by en blijft de apparatuur die niet achter UPS-en staat ook gewoon aan. Dat betekent dat de koelinstallatie en verlichting ook tijdens zo’n test aanblijven.

Ieder jaar een black building test

Omdat deze reguliere test slechts stroomuitval simuleert, wordt een deel van de procedure niet getest. Daarom hebben wij er voor gekozen om elk half jaar een ‘black-building-test’ uit te voeren. We vragen de
netbeheerder, Liander in ons geval, om onze serverruimtes daadwerkelijk van het stroomnet af te schakelen. De aggregaten draaien tijdens deze test nog niet, apparatuur zonder no-break zoals de koelinstallatie gaat dan ook uit.

Op dinsdag 12 juni is er weer zo’n test uitgevoerd. Vanzelfsprekend zorgen we dat we op alles voorbereid zijn tijdens zo’n test. Naast onze datacenter medewerkers stonden ook diverse leveranciers gereed om bij problemen direct in te grijpen. Medewerkers van Liander hebben de 10 kV aansluiting van het BIT datacenter BIT-2BCD afgesloten. Binnen een minuut na het afsluiten waren de noodstroomaggregaten automatisch gestart en kregen alle installaties weer stroom. Na een uur gedraaid te hebben op de noodstroomvoorziening werd er teruggeschakeld naar het lichtnet. In de video vertelt Alex Bik, CTO bij BIT, over de test: “De test is volgens plan verlopen. Er zijn geen rare dingen gebeurd.”

Van een datacenter mag je verwachten dat ze procedures hebben om hun installaties mee te testen. Je kan daarbij niet uitgaan van de testknop die een installateur op een noodstroominstallatie heeft gebouwd. Je zult je tests zo moeten vormgeven dat de omstandigheden gelijk zijn aan die van een calamiteit of ze in ieder geval benaderen.

Meer weten over onze noodstroomvoorziening?

Neem dan contact met ons op om een rondleiding te plannen via 0318 648 688 of info@bit.nl