Stand van zaken IPv6 uitrol in de hostingsector

Stand van zaken IPv6 uitrol in de hostingsector

04-02-2013 11:33:28

Twee weken geleden berichtte Sander Steffann, één van de IPv6-pioniers in Nederland over de ondersteuning van IPv6 in cPanel. cPanel is één van de vele hostingbeheersoftware die de wereld ‘rijk’ is. Naar aanleiding van Steffann’s publicatie heeft ISP Today uitgezocht hoe het eigenlijk in Nederland zit met het gebruik van dergelijke beheersoftware. De conclusie die wij trekken uit het artikel van ISP Today is dat de beroerde IPv6 implementatie van de meeste pakketten wel degelijk een remmend effect heeft op de IPv6-uitrol. En dat is eigenlijk voor een verder innovatieve bedrijfstak als de hostingmarkt een schande.

Onderstaand interview met BIT engineer Sander Smeenk is de input van BIT geweest op het ISP Today artikel.

Van welk softwarepakket wordt bij jullie gebruik gemaakt voor beheer van de hosting-omgeving? En waarom? Ondersteunt dit pakket IPv6?

BIT ontwikkelt vrijwel al haar beheersoftware inhouse, zo ook de software waarmee hosting wordt ingeregeld.

De voornaamste reden voor deze keuze is de vrijheid die het met zich mee brengt. Er zijn veel kant-en-klaar oplossingen beschikbaar maar deze ‘forceren’ je ook te werken volgens de methodes die de developers hebben bedacht. Ontbreekt er een stukje functionaliteit in zo’n kant-en-klaar pakket, of wil je iets net even anders, dan is het meestal erg lastig om een passend stuk extra software te vinden of de reeds gebruikte software aan te (laten?) passen.

Neem als voorbeeld IPv6 ondersteuning. Bij de diverse kant-en-klaar oplossingen is het maar afwachten of (een van) de developers zich daar ooit in gaat verdiepen en of de door hen bedachte werkwijze gaat matchen met het eigen IPv6 IP-beleid.

Wij schrijven alles liever zelf. Kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Zo kunnen we de software een instrument maken voor wat we doen, in plaats van wat we doen een instrument te maken van de software.

De beheertooling van onze hosting set-up heeft geen weet van IP-adressen. Door keuzes in webserversoftware en inrichting is dat meer een netwerktechnische zaak dan dat de beheertooling het moet ondersteunen.

Als je het écht goed wil doen, gebruik je geen kant-en-klare oplossingen. Dat geldt immers ook voor ‘t avondeten!

Vind je ondersteuning van IPv6 bij dit soort software een belangrijk onderwerp?

Jazeker! Ondanks dat wij het allemaal natuurlijk wel beter weten is het van groot belang dat de kant-en-klare oplossingen ondersteuning hebben voor IPv6. En diverse andere nieuwe technologie zoals DNSSEC.

Maar met name IPv6. Niemand kan precies zeggen wanneer, maar er komt een tijd dat je er echt niet meer omheen kunt. Gelukkig zien we qua IPv6 wel steeds meer ondersteuning, ook al is het in de meest basale vorm.

Mocht iemand nu een hostingbedrijfje beginnen, dan doet die persoon er verstandig aan een pakket te kiezen wat al ver gevorderd is qua IPv6 implementatie. Dit nu links laten liggen is echt een slechte zet.

Wat zou je de sector nog willen meegeven over dit soort hostingbeheer-software?

Dat de keuze voor zo’n hostingpakket vaak een definitieve keuze is. Kies je nu voor cPanel en bouw je daar de hele boel mee op, dan is het vaak erg lastig op een later moment over te stappen op DirectAdmin of Plesk. Zoek dus goed uit of een pakket software alles kan en doet wat je nodig hebt of nodig denkt te hebben.

Let echter ook op dat de software die je overweegt zich niet wil gaan bemoeien met andere aspecten van het vak. Hosting moet zich met hosting bezighouden en niet ook mailserver willen spelen, bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over IPv6?

Of wil je ondersteuning bij de implementatie van IPv6? Neem dan contact met ons op via 0318 648 688 of info@bit.nl