Amerikaanse klimaatdata veilig opgeslagen door PageFreezer in datacenters van BIT

Amerikaanse klimaatdata veilig opgeslagen door PageFreezer in datacenters van BIT

30-01-2017 09:31:28

CEO Michael Riedijk van het Canadese bedrijf PageFreezer heeft 150 websites met Amerikaanse klimaatdata gearchiveerd. Dit deed hij nadat bekend werd gemaakt dat president Donald Trump het Amerikaanse milieu-agentschap (EPA) heeft opgedragen websites omtrent klimaatverandering offline te halen.

Een aantal klimaatwetenschappers en hackers zagen dit al aankomen, en waren tijdens de inauguratie van Trump al druk bezig met het downloaden van de informatie om het vervolgens op te slaan op Europese servers. Om de data te redden, zijn de gegevens gestuurd naar het Nederlandse bedrijf Pagefreezer, dat de gegevens vervolgens op servers heeft geplaatst in de datacenters van BIT in Ede.

Volgens Riedijk zijn er daadwerkelijk al klimaatdata verwijderd, zo liet hij aan RTL Z weten afgelopen vrijdag. Riedijk stelt dat hij inmiddels de honderdvijftig belangrijkste klimaatwebsites van de Amerikaanse overheid heeft gearchiveerd op servers. Deze servers staan onder meer in Nederland, wat het voor de Amerikaanse regering lastig maakt de data alsnog offline te krijgen.

Bekijk hier de uitzending van RTL Nieuws:

Amerikaanse klimaatdata veilig opgeslagen in datacenters van BIT



Deel de video: