BIT geeft gastlessen voor IT-studenten van het ROC A12

BIT geeft gastlessen voor IT-studenten van het ROC A12

13-04-2017 11:02:56

Zoals vrijwel alle andere IT-bedrijven hebben we bij BIT ook moeite met het invullen van bepaalde functies als daar een vacature voor is. Gelukkig wordt er op dit moment op volledige sterkte gewerkt, maar onze laatste vacature voor een Linux Beheerder bijvoorbeeld heeft bijna een jaar opengestaan. Het aantal IT-vacatures overstijgt het aantal kandidaten ruimschoots. En onze verwachting is dat het tekort aan gekwalificeerd personeel alleen maar groter zal worden. Eén van de manieren waarop wij zelf proberen te helpen dat tekort op te vullen is door het geven van gastlessen voor de IT-studenten van het lokale mbo, het ROC A12. De uitval op het mbo is hoog en wij hopen dat onze gastlessen hier een positieve invloed op hebben.

Iris Wildeman, studente aan het ROC A12 zegt hierover: “Je maakt kennis met andere zaken; onderdelen die tijdens het reguliere onderwijs niet aan bod zouden komen. Het niveau van de gastlessen ligt hoog en dat maakt het voor mij een erg leuke uitdaging. Ook krijg je aan de hand van de gastlessen een beter toekomstbeeld van wat je wel en niet aanspreekt binnen je vakgebied.“
Iris Wildeman

De hostingbranche heeft extra last van het tekort aan technisch personeel. Dit komt omdat daar kennis gevraagd wordt die op veel opleidingen slechts beperkt aangeboden wordt. 

Eén van de andere studenten uit de gastlessen, Harold Boersma, zegt daarover: Tijdens de gastlessen die Wido geeft leren wij op een bredere manier Linux te gebruiken. In de opleiding werk je wel met dit besturingssysteem maar slechts voor een klein deel.”
Harold Boersma

We geven de studenten aan het ROC A12 een viertal gastlessen van ieder 3 uur. Deze lessen worden voor twee groepen leerlingen gegeven die op twee verschillende locaties hun lessen volgen. Aan het einde van de serie hebben de studenten een volledige open source mailserver inclusief aparte MTA, MDA en MUA, spamfiltering, webmailfunctionaliteit en beveiligingsconfiguraties op Linux geïnstalleerd. Een set-up in het klein zoals u die bij een hostingbedrijf tegenkomt. En dat blijkt de leerlingen aan te spreken.

Alex van de Bruinhorst: “Het is goed om op deze manier al kennis te maken met mensen uit het bedrijfsleven. Zij hebben kennis van actuele onderwerpen binnen de ICT-branche. Ik weet nog niet wat ik precies binnen de ICT wil gaan doen maar doordat ik tijdens de gastlessen meer ervaring met Linux heb opgedaan weet ik wel dat daar mijn interesse ligt en ik die kennis van Linux zeker wil uitbreiden.“
Alex van de Bruinhorst

Naast de gastlessen op het ROC A12, ontvangen we regelmatig andere mbo's en hbo's voor een 'masterclass' en rondleiding door onze datacenters. De behoefte bij onderwijsinstellingen aan dergelijke mogelijkheden is groot. Wij adviseren andere IT-bedrijven om zich eens te melden bij een instelling bij hen in de buurt. Het is goed voor de branche en bovendien is het interessant om aan 'cherry picking' te kunnen doen als u stages of eindprojecten aanbiedt. Overigens komen de branche-organisaties ISPconnect en DHPA binnenkort in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam met een Cloud Engineer opleiding die duaal aangeboden wordt. De branche-organisaties zorgen voor kandidaten die in deeltijd een hbo-opleiding volgen en in deeltijd voor een hostingbedrijf werken. Neem vooral contact op met de branche-organisaties als dit interessant is voor uw bedrijf.

Met gastlessen en rondleidingen voor het mbo, hbo en duale opleidingen lossen we het tekort aan IT-professionals natuurlijk niet op. BIT werkt mee en beveelt van harte ook twee andere initiatieven aan om de instroom van scholieren op IT-opleidingen te vergroten. Dat is het programma 'Geef IT Door' dat landelijk draait en de pilot 'Gastlessen, zó geregeld' dat nu alleen nog in de regio's Amsterdam en Ede loopt maar op termijn overal in Nederland beschikbaar komt.