SHA2017: Een sneak peak in de hackerscene

SHA2017: Een sneak peak in de hackerscene

17-08-2017 09:42:36

Van 4 t/m 8 augustus 2017 vond het vierjaarlijkse hackercamp (dit keer SHA2017 genoemd) plaats. Tijdens dit vijfdaagse festival konden nerds van over de hele wereld samen hacken, discussiëren en feesten. BIT heeft een ticket verloot onder geïnteresseerden via Facebook en Twitter. Marlien Vijfhuizen was de gelukkig winnares en doet verslag!

-----
Na een mooie wandeling over een enorme oprijlaan, kom ik aan bij SHA2017. Bij binnenkomst krijg ik een plastic zakje met wat hardware in mijn handen gedrukt. Ik ga zitten bij een groepje bekenden en krijg direct de opdracht om de hardware - wat mijn badge blijkt te zijn - in elkaar te knutselen. Na wat gefrummel en gepiel heb ik hem werkend en verbaas ik me over hoe gaaf het eruit ziet, hoe goed het werkt en wat je er allemaal mee kunt doen - Tetris spelen en reminders instellen voor praatjes die je wilt zien bijvoorbeeld. Ook kunnen er nog ledjes en een motortje op worden gesoldeerd, maar daar is geen tijd meer voor; ik moet echt mee naar een praatje waar iedereen enthousiast over is.

Aangekomen in een werkelijk énorme tent zoek ik een mooie zitplek. Bij het begin van de presentatie wordt de spreker met luid gejoel onthaald. Een beetje zoals een DJ op een muziekfestival, alleen hier worden de bezoekers niet getrakteerd op luide beats en breaks, maar met slides vol interessante materie over DNA en de overeenkomsten met softwarecode en Megabytes. Het is een bijzonder verhaal waarvan ik in eerste instantie niet had gedacht het tegen te komen op een hackerfestival. Dit laatste blijkt leidend te zijn voor de rest van mijn bezoek. Tijdens het rondlopen hoor ik vrolijk “geklingklang” uit een tent komen, wat een workshop goud en zilversmeden is waar je je eigen “One Ring to Rule them All” kunt maken. Even verderop sjeest iemand voorbij in een luie fauteuil met een afstandsbediening in zijn handen en een grote grijs op zijn gezicht.

Honger hoef je hier niet te lijden, eten is iets wat je over het hele terrein in verschillende tenten gratis kunt krijgen; zo is er een Pancake Village, een Free Pizza tent - gerund door Italiaanse Hackers en bij de Finse Village kun je je wagen aan gefermenteerde haring en gefermenteerde haai. Laatstgenoemde is echt alleen geschikt voor de echte hardcore smaakliefhebbers en levert schitterende gezichtsuitdrukkingen op van hackers die wel even een brokje gefermenteerd voedsel proberen binnen te houden.

Na het avondeten begint het te regenen en schuil ik in een tent waar “Food Hacking Base” op staat. Ik weet niet precies wat er is gebeurd, maar binnen no-time stond ik af te wassen en mee te helpen met het maken van mayonaise en een Cheese Spread; iets wat ik normaal niet zo snel zou doen aangezien ik een hekel heb aan afwassen en lactose-intolerant ben. Ik heb me echter kapot gelachen en heb heel veel leuke gesprekken gehad met de meest uiteenlopende personen.Inmiddels is het rond middernacht en wordt het tijd om te kijken wat SHA tijdens de nachtelijke uren te bieden heeft. Bij de Main Village wordt mijn aandacht getrokken door het geluid van een Tesla Coil en worden we getrakteerd op het meest gave optreden wat ik in tijden heb gezien; beats door enorme vlammenwerpers, melodie door een Tesla Coil. Wat een indrukwekkende en spectaculaire show! De rest van de nacht bestaat uit rondlopen, mensen ontmoeten, een spontane marshmallowverbranding bij een kampvuur en vooral tot in de vroege ochtend keiharde muziek uit de vele tenten.

De tweede dag besteed ik voornamelijk aan praten met onbekenden en bijkomen van de nacht. Ook geniet ik wat na op het strand, waar - na een frisse duik - een langharige hippiehacker met gitaar in de hand in het water staat en zachte, fijne muziekjes speelt. Ik heb een te gekke tijd gehad. SHA2017 is een enorm uitgebreid festival met een zeer divers publiek wat je op vele manieren kunt beleven; volgende keer ben ik zeker weer van de partij en ga ik voor het volle programma.

BIT, ontzettend bedankt voor het vrijkaartje! Ik vond het hartstikke leuk om jullie te ontmoeten bij de blauwe BIT-bus en om te ervaren wat het nou eigenlijk betekent om op een hackerfestival rond te lopen.

 

Door: Marlien Vijfhuizen