Cloud: BIT in de wolken

Cloud: BIT in de wolken

19-02-2014 11:57:37

Op 26 maart wordt bij BIT een OpenNebula Techday georganiseerd. OpenNebula is de naam van de software, en niet te vergeten de community achter, de managementsoftware waarmee BIT zijn virtuele servers beheert. Tegenwoordig beter bekend onder de noemer “cloud”. BIT heeft gekozen voor OpenNebula vanwege de betrouwbaarheid, eenvoud, en flexibiliteit. OpenNebula heeft een “unix” filosofie en gebruikt bestaande componenten waar het kan en probeert niet opnieuw het wiel uit te vinden als dit niet nodig is. De modulariteit van de componenten zorgt ervoor dat aanpassingen of uitbreidingen hierop eenvoudig kunnen worden geïntegreerd. Ook maakt dit het debuggen van problemen een stuk eenvoudiger. OpenNebula is ook goed aanspreekbaar, te benaderen via de facto standaard, en open standaard programmeerinterfaces. Hier maken we bij BIT dan ook goed gebruik van. Steeds meer functionaliteit van virtual machines in de “BIT cloud” zal ontsloten gaan worden in de portal. Naast de fysieke infrastructuur die BIT levert zal er een virtuele evenknie komen, virtuele datacenters dus. Ook hier sluit OpenNebula goed aan op die filosofie. In tegenstelling tot een pure “Infrastructure As A Service” leverancier hangen we het “datacenter virtualization” model aan (A tale of two cloud models). Op deze manier kunnen we ook meerwaarde bieden op plaatsen waar dat nodig of gewenst is.

Een wolk is vluchtig, dynamisch en heeft verschillende verschijningsvormen en is in die zin een mooie metafoor voor internet technologie die steeds meer met elkaar verweven raakt, van elkaar afhankelijk is en nieuwe uitingsvormen kent. Ondanks dat “de cloud” een zweverig gevoel van oneindigheid kan geven staan we bij BIT stevig met beide benen op de grond. We zijn ons er terdege van bewust dat een degelijke infrastructuur onontbeerlijk is voor een stabiele omgeving, hoe dat beestje dan ook heet. Alle kennis en ervaring komen er samen en dat maakt het dan ook een interessante ontwikkeling.

Na een vrij lange test- en ontwikkelfase kunnen we inmiddels stellen dat de community en de ontwikkelaars van OpenNebula een grote bijdrage leveren aan de positieve ervaringen die we ermee hebben. Bugs worden snel opgelost, er wordt gehoor gegeven aan feature requests en de community support is heel constructief.

Als je dus meer te weten wilt komen over deze technologie, en de ontwikkelaars erachter wilt ontmoeten, kom dan naar de OpenNebula Techday en geef je eigen cloud een vliegende start. Een kleine bijdrage van € 25,- wordt gevraagd om de reiskosten van de OpenNebula ontwikkelaars te dekken. Klanten van BIT krijgen nog eens korting op dit bedrag, hiervoor kunnen zij contact opnemen met het emailadres . BIT sponsort de locatie, lunch en borrel. Het programma beslaat onder andere een hands-on workshop en presentaties.