BIT gaat weer een stap verder in duurzaamheid

BIT gaat weer een stap verder in duurzaamheid

19-01-2018 09:25:23

Eind 2017 zijn er twee nieuwe drycoolers in gebruik genomen. Dat betekent weer een stap verder in de verduurzaming van onze datacenters. Het is één van de vele groene initiatieven die BIT neemt en daar zijn wij uiteraard trots op. Door het gebruik van drycoolers wordt er flink bespaard op energie. Drycoolers gebruiken immers vele malen minder stroom dan koelmachines. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de besparing op energiekosten.

Tot een buitentemperatuur van 14 graden kunnen wij de drycoolers inzetten om onze datacenters te koelen. De buitenlucht blaast door deze drycoolers en met die lucht wordt het water dat er doorheen wordt gepompt afgekoeld. Nederland heeft hiervoor een perfect klimaat waardoor het gebruik van conventionele koelmachines voor een groot deel van de tijd geschrapt kan worden.

Een lagere PUE

Begin 2017 zijn de plannen gemaakt voor dit hele traject. Aan het einde van de zomer is er begonnen met het leidingwerk en in november zijn de nieuwe drycoolers (met een lengte van 14 meter en een capaciteit van 715kW per stuk) geplaatst op het net gerealiseerde NSA-gebouw. Deze opzet levert een groot deel van het jaar de vrije koeling van in totaal circa 1.400kW en/of een voorkoeling naar de koelmachines toe. Door de komst van de nieuwe drycoolers hebben we de PUE fors weten te verlagen; van 1,35 naar 1,22 PUE.


Door: Peter van Wijk