Waar is al mijn spam gebleven!?

Waar is al mijn spam gebleven!?

12-11-2008 11:55:33

Het komt niet vaak voor, maar soms vraag je je af waar alle spam gebleven is. Vanuit verschillende hoeken uit ISP-land kregen we vandaag opmerkingen als ‘Zien jullie ook minder mail binnen komen?’. Na even het een en ander bekeken te hebben, bleek dat inderdaad het geval te zijn.


Dat zijn niet een paar mailtjes die we minder krijgen, dit zijn mailtjes per seconde. Dus we kregen opeens 40 mailtjes per seconde minder binnen. We hebben dit wel eens eerder gezien, toen was het een botnet dat even offline was. Helaas kwam het vrij snel weer terug.

Nu lijkt het een wat grotere oorzaak te hebben. Onderzoekers lijken een ISP in de VS te hebben gevonden die een aantal master-servers voor botnet’s host. Na contact met de transitleveranciers van deze ISP was de ISP niet meer bereikbaar.

Raadsel opgelost dus. Helaas duurt het in de praktijk niet zo lang voordat spammers een nieuw onderkomen hebben gevonden. Er zijn vaak nog ISP’s die het niet zo nauw nemen met spam en virussen en gewoon even de andere kant op kijken als ze spam en virussen voorbij zien komen.

Maar goed, we wachten af…

UPDATE: 24-11-2008
De hoeveelheid spam is nog steeds sterk verminderd, ondanks dat McColo weer even online is geweest.