Digitale Bevrijdingsdag: Kies voor privacyvriendelijke tools

Digitale Bevrijdingsdag: Kies voor privacyvriendelijke tools

06-08-2018 12:35:20

Op 6 augustus is het Digitale Bevrijdingsdag. Digitale wattus? Ja, weer zo'n dag die bedacht is door slimme marketeers om aandacht te vragen voor hun project. Omdat we bij BIT het doel van de dag van harte steunen, bloggen en social-media-en we keurig mee #digitalebevrijdingsdag #dbd2018 #bevrijdjezelf. Doe mee aan Digitale Bevrijdingsdag en ruil minimaal één privacyschendende online tool in voor een privacyvriendelijker alternatief. Vervang WhatsApp door Signal of ruil Google Search in voor DuckDuckGo.

Gaat decentraal internet verdwijnen?

De initiatiefnemers achter Digitale Bevrijdingsdag doen nog een suggestie. Wissel Google Chrome in ten behoeve van Mozilla FireFox. En dáár is iets mee. FireFox heeft onlangs een wijziging aangekondigd waarbij de browser zelf gaat zorgen voor DNS resolving over HTTPS. Heel goed: versleutelde query's die DNS resolving veiliger maken. De meeste DNS resolvers bieden nog geen resolving over HTTPS aan. Daarom heeft FireFox ervoor gekozen om een resolver in te stellen in de software. Dat betekent dat er niet meer meegekeken kan worden op query's en dat providers geen DNS-blokkades in opdracht van hun regeringen kunnen zetten. Maar ... één resolver, voor alle FireFox gebruikers, over de hele wereld? Supercentralisatie dus en dat is precies wat het internet niet was. Het internet is groot geworden omdat het decentraal was. Dat is de laatste jaren sterk aan het veranderen. En ik vraag mij af of we blij moeten zijn met die ontwikkeling. We geven zoveel data aan een handvol Amerikaanse IT-reuzen. Er zijn legio voorbeelden: geen decentrale IRC-servers meer, we doen alles in Slack; geen e-mail meer van je provider, iedereen naar Gmail en Office365; geen eigen webstats meer, we doen het in Google Analytics. Het maakt die bedrijven niet alleen bijzonder machtig, maar het hele internet en haar gebruikers ook kwetsbaar bij uitval van diensten of bij manipulatie van data.
Bovendien zorgt het ervoor dat zowel criminelen als overheden maar op een enkele plek hoeven in te breken of aan te kloppen om ongelooflijk veel info van ongelooflijk veel personen op te halen.

Bescherm de data van jouw klanten

De FireFox wijziging is een voorbeeld uit het boekje waarom privacy en digitale veiligheid complex zijn. Soms lijkt het voor de hand te liggen om een bepaalde keuze te maken, maar er blijkt heel vaak een andere kant van de medaille te zijn. Ik vind het als IT-professional al moeilijk, laat staan dat ik het nog kan uitleggen aan familie en vrienden die niet in de IT werken. Ik heb helaas ook geen oplossing voor dit dilemma. Ik wil mijn collega IT'ers wel oproepen om weloverwogen keuzes te maken. In sommige gevallen zal er niet een beste oplossing zijn, in andere gevallen heb je er echter zelf direct invloed op. Er is best veel dat je met relatief weinig moeite zelf kan doen om de data van jouw klanten en/of gebruikers te beschermen en decentraal te houden. Gebruik Matomo in plaats van Google Analytics, LimeSurvey in plaats van SurveyMonkey, Mattermost in plaats van Slack, een self-hosted inschrijfformulier in plaats van Eventbrite, etcetera.

Bij BIT beloven we al onze klanten, gebruikers en relaties dat we hun data en gegevens niet delen met anderen, dat we geen gebruik maken van diensten waarbij persoonsgegevens uitgewisseld worden en dat we niet aan profiling doen. Tot slot beloven we ook dat we vandaag aandacht zullen vragen voor Digitale Bevrijdingsdag.


Door: Wido Potters