De Lynx is los!

De Lynx is los!

26-05-2010 12:35:53

Op 29 april was het zover, de release van de nieuwste LTS-release van Ubuntu. Het is wat later (op de dag) geworden door een vervelende bug. Door deze bug moesten de ISO’s (die een dag eerder al verspreid waren) opnieuw ‘gebakken’ en opnieuw verspreid worden. Het maken van zo’n ISO duurt iets van een uur of zo, maar het verspreiden wat langer. Alle mirrors moeten immers de nieuwe files downloaden en niet alle mirrors hebben zo’n dikke internetverbinding als wij hier in het rijke westen hebben. Er zijn zelfs Ubuntu mirrors die voor het downloaden van de nieuwe ISO’s een verbinding van 512kbit hebben; dat is aanzienlijk minder dan wij thuis hadden, drie jaar geleden…

Hoe dan ook, om 19.30 uur was het eindelijk zover. De officiële announcement ging de deur uit, en in #ubuntu-release-party op IRC ging 1500 man uit hun dak. Dat kanaal was echt niet meer te volgen.

Het platform waarmee we deze keer de Ubuntu release wilden pushen heeft de hele release probleemloos gedraaid. De eerste uren waren het zwaarst, met een piekmoment op 20.19 uur; ruim 3,8 gbit/sec.

Er zijn nog meer statistieken bekend. We hebben al eerder laten zien dat er erg veel statistieken beschikbaar waren, nu hebben we alles een beetje verwerkt in een ‘rapport’: Statistieken Lucid Lynx release. Het is in het Engels, in de toekomst willen we dit document wat algemener bekend maken, bijvoorbeeld in de Ubuntu Weekly Newsletter.

Ubuntu Release Party
Aanstaande zaterdag (29 Mei) is er een Ubuntu Release Party in de Reehorst in Ede. Deze party wordt georganiseerd door de HCC en Ubuntu-nl. BIT sponsort de Release Party met bandbreedte en ik zal ook een lezing geven over ‘IPv6 voor gevorderden‘.

De toegang is gratis, het evenement begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.