De Lynx gaat los!

De Lynx gaat los!

23-04-2010 12:41:35Nog een kleine week en dan is Ubuntu weer een release rijker. Op 29 april 2010 komt Ubuntu 10.04 uit, met de codenaam ‘Lucid Lynx’. Lucid is weer een LTS release, wat inhoudt dat er vijf jaar support op de servervariant zit en drie jaar op de desktopvariant.

Zoals veel mensen wel weten sponsort BIT al een aantal jaren de Nederlandse mirror voor Ubuntu, en probeert BIT de noodzaak van IPv6 bij het Canonicalteam duidelijk te maken. Ook bouwen we voor vrijwel iedere release een apart platform om er zo zeker mogelijk van te zijn dat we alle gebruikers kunnen voorzien van de laatste software op het moment dat zij dat willen, met de hoogst mogelijke snelheid.

Een klein stukje historie:

Ook deze release hebben we weer eens wat nieuws geprobeerd. Met behulp van Keepalived en Linux Virtual Server is een platform gebouwd dat de load verdeelt over vier webservers. Iedere webserver draait Nginx en haalt zijn packages door middel van reverse (caching) proxy vanaf onze originele Ubuntu mirror. De iso-images staan lokaal op iedere webserver, het cachen van zulke grote files leverde wat uitdagingen op.

We hebben een speciale pagina gebouwd waarop statistieken van de mirror te zien zijn. Zo kun je (realtime, de grafieken worden iedere vijf seconden bijgewerkt) zien hoeveel verbindingen er naar het platform zijn, hoeveel verkeer het doet en welke Ubuntu versies gebruikt worden.

De keuze voor Keepalived en LVS is vooral gekomen omdat de twee projecten in Lucid Lynx veel aandacht hebben gekregen en erg goed lijken te werken. Keepalived kan LVS configureren en besturen, afhankelijk van de resultaten van checks die controleren of een webserver nog functioneert. Normaal gesproken doen we dit met behulp van onze loadbalancing dienst, maar dit is een gratis alternatief dat het prima doet. Het heeft wat meer beperkingen zoals het gebrek aan iRules, SSL-offloading en IPv6 naar IPv4 translatie, maar voldoet voor deze doeleinden prima! Helaas heeft Keepalived geen IPv6 support, dus daar moesten we wat omheen scripten. De developer van Keepalived geeft aan dat IPv6 zijn hoogste prioriteit heeft.

Het platform is door middel van Cfengine geconfigureerd, zodat we snel kunnen (bij)schakelen als dat nodig is. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de machines die we nu ingeschakeld hebben onvoldoende capaciteit leveren voor de release, gezien het feit dat deze release een LTS release is.

De torrents voor Lucid Lynx zullen deze release ook verwijzingen krijgen naar de IPv6-only tracker die BIT voor Canonical/Ubuntu draait, zodat het gebruik van IPv6 kan groeien en groeien!

We zijn erg benieuwd hoe het volgende week zal lopen met de release. Als je nog geen Ubuntu gebruikt (en het is erg aan te raden, ook op de desktop) kun je het bij ons downloaden vanaf: http://nl.releases.ubuntu.com/.

Wil je meer weten?

Of wil je misschien een keer een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.