Ubuntu 9.04: Jaunty Jackalope

Ubuntu 9.04: Jaunty Jackalope

23-04-2009 12:46:43

Het is weer eind april en dus is het weer tijd voor een nieuwe release van Ubuntu, dit keer ‘Jaunty Jackalope’ geheten. Deze release zal ergens vandaag (23 april) beschikbaar komen. In de release notes van de laatste release candidate is te zien welke verbeteringen er in deze nieuwe versie zitten, zo is onder andere de opstarttijd aanzienlijk verkort, wordt het ext4 bestandssysteem ondersteund en wordt een nieuwe versie van Gnome (2.26), X.org (1.06) en de Linux kernel (2.6.28) gebruikt.

Zoals bij iedere release hebben we ook dit keer weer wat voorzorgsmaatregelen bij BIT genomen om de release soepel te laten verlopen aangezien nl.archive.ubuntu.com, nl.releases.ubuntu.com (beide IPv4 en IPv6) en releases.ubuntu.com (IPv6) door ons gehost worden. Ook ipv6.torrent.ubuntu.com wordt hier gehost en uiteraard zullen wij ook torrents seeden.

Ditmaal hebben we geen platform met Sun hardware, maar gaan we het op een andere manier aanpakken: om I/O belasting beter te spreiden maken we gebruik van een front-end server die met behulp van Apache’s mod_proxy_balancer requests verdeelt over vier backendservers, die het daadwerkelijke serveren van bestanden doen. Alle bestanden van de release staan opgeslagen op twee netapp filers: één voor de ISO’s en één voor de package bestanden (.deb’s). Natuurlijk ondersteunt dit platform ook IPv6, en dit keer hebben we maar eens gezorgd dat het IPv4 en IPv6 verkeer apart geteld wordt, zoals op de grafieken op http://ubuntu.bit.nl/ te zien is.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.