Ubuntu kan harder …

Ubuntu kan harder …

18-08-2008 12:51:16

Maar dan hebben we daar wel wat nieuw ijzer voor nodig.

Tot nu toe heeft ftp.bit.nl prima dienst gedaan als Ubuntu-mirror. Voor de vorige release hebben we een heel platform gebouwd, maar voor de release van The Intrepid Ibex zijn we dat niet echt van plan. Het gebruik van Ubuntu blijft echter wel groeien, dus we moesten wat.

Gelukkig hebben we een tijdje geleden nieuwe NetApp’s aangeschaft voor ons productie netwerk waardoor onze oude NetApp, beter bekend als Eddie, vrij kwam. Ondanks dat Eddie een beetje een oud beestje is, denken we toch wel dat hij redelijk kan voorzien in de behoeften van onze Ubuntu mirror.

Storage (een tikkie beter dan 5 SATA disken) was dus geregeld, nu nog iets met processoren, geheugen en netwerkkaarten.
Doordat we voor steeds meer doeleinden Sun hardware inzetten houden we tegenwoordig nog wat redelijke hardware over. Zo konden we van de plank een Dual Xeon met 6GB ram halen. Dat was toch wat beter dan de bestaande Pentium 4 met 2GB ram.

Netwerk dan. Tot nog toe was een gigabit eigenlijk ruim voldoende. Toch hebben we ervoor gekozen om de machine met twee keer een gigabit aan ons access-netwerk te hangen. We hebben dan redelijk de ruimte, en als er eens iemand met een gigabit aansluiting voorbij komt hebben we daar tenminste geen last van. 

Uit een aantal hoeken kregen we tips om gebruik te maken van Lighttpd in plaats van Apache als webserver, omdat dat aanzienlijk beter zou performen. We hebben die tips maar eens ter harte genomen om te kijken of men gelijk heeft, dus de nieuwe server maakt voor http://nl.archive.ubuntu.com/ gebruik van Lighttpd. Maar omdat Canonical op de releases-mirrors gebruikmaakt van Apache’s slimme AutoIndex-functies die Lighttpd niet ondersteund was Lighttpd voor de releases mirror geen optie. Daar maken we dus nog steeds gebruik van Apache, wat prima naast elkaar kan draaien.

Dus, nieuwe specificaties van de Ubuntu mirror:

  • Processor: 2x Xeon 3Ghz
  • Geheugen: 6GB RAM
  • Netwerk:
    • 2x Gigabit uplink (LACP)
    • 1x Gigabit NFS
    • 1x 100mbit management


PS: Uiteraard is deze mirror, zoals je gewend bent van BIT, beschikbaar over zowel IPv4 als IPv6.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.