De Hardy Heron release, dat was em dan!

De Hardy Heron release, dat was em dan!

05-05-2008 12:58:07

Op 24 april om 14.17 uur was het zover. De lang verwachte release van Ubuntu 8.04 ‘The Hardy Heron’ was een feit. Op IRC zaten in #ubuntu-release-party bijna 1000 mensen moord en brand te schreeuwen wanneer de release nu eindelijk kwam. Sommigen, aan de andere kant van de wereld, zaten de hele nacht al te wachten op het verlossende mailtje.

Ook wij waren benieuwd hoe het zou gaan lopen. We hebben immers een compleet platform neergezet om deze release mogelijk te maken voor de Nederlandse Ubuntu-gebruikers. Met bmon hielden we in de gaten hoeveel verkeer het platform aan het doen was, maar dat viel wel een beetje tegen. Op dag één haalden we slechts 1 gbit, gedurende een korte periode. Zo kort, dat het op de wekelijkse grafiek niet eens terug te zien is.

Aan het platform lag het niet, dat stond bij wijze van spreken uit zijn neus te eten. Het bleek dat we op de website van Ubuntu niet meer in het lijstje stonden van downloadservers en het is helaas ook niet gelukt om dat lijstje bijgewerkt te krijgen, de mensen van Ubuntu waren erg druk met het schuiven van capaciteit.

Op dag twee ging het iets beter, om een uur of acht ‘s morgens stonden we weer op de serverlijst en dat was wel te merken. De hoeveelheid bandbreedte heeft gepiekt op 1.18 gbit en dat heeft wel een uurtje of twee volgehouden. Daarna was Nederland blijkbaar klaar met downloaden. 

Wat opviel is dat we erg veel verkeer zagen voor nl.archive.ubuntu.com, dat zijn dus gewoon mensen die met update-manager upgraden in plaats van de iso te downloaden en een nieuwe install te doen. Daar zien we op dit moment nog steeds tussen de 100 en 200 mbit van.

We kunnen concluderen dat de machines in het downloadplatform zonder problemen een gigabit verkeer weg kunnen zetten aan een groot aantal clients. Op piek-momenten hadden de machines bij elkaar ruim 6000 threads actief en dan was de limiet niet de webserver maar het aantal clients dat om content vroeg.
Individuele downloads vanaf machines met een gigabit aansluiting vielen wel een beetje tegen. Doordat de CPU’s in de T1000′s individueel niet zoveel voorstellen bleven die downloads hangen op ongeveer 400 mbit. Maar veel clients tegelijk was geen enkel probleem.

Meer statistieken zal ik in de loop van de week gaan produceren en zullen op 17 mei gepubliceerd worden. Op 17 mei is in Amsterdam de Ubuntu Release Party waar ik een babbeltje zal houden over het wel een wee van een Ubuntu mirror en statistieken over de release. Ik ga proberen om toestemming te krijgen de hardware van het releaseplatform mee naar Amsterdam te krijgen, dus kom vooral een blik werpen!