BIT bereidt zich voor op de Ubuntu-release; Deel 1

BIT bereidt zich voor op de Ubuntu-release; Deel 1

05-03-2008 13:11:31

Geschiedenis

Zaterdag 8 maart is het precies twee jaar geleden dat BIT de officiële Nederlandse Ubuntu-mirror is geworden. Sindsdien is de Ubuntu-gebruikersgroep flink gegroeid.

Als hoster van die mirror is de groeiende populariteit van Ubuntu goed te merken. Het verschil in bandbreedte verbruik is enorm. Twee jaar geleden bij de release van Ubuntu ‘Dapper Drake’ (6.06) piekte de machine waarop de mirror draait op een megabit of tweehonderd. Een piek die we nu met regelmaat halen, het gemiddelde ligt op dit moment op een normale dag rond de 75/80 megabit.

Ubuntu ‘Hardy Heron’

Op donderdag 24 april hoopt Canonical de volgende versie van Ubuntu uit te brengen, genaamd ‘Hardy Heron’ (8.04). BIT zal zich in de komende weken klaarmaken voor die release.

We moeten ons daar serieus op voorbereiden, dat heeft de release van ‘Gutsy Gibbon’ (7.10) ons wel geleerd. We hebben toen al extra hardware ingezet om de vraag aan te kunnen en we konden de vraag vrij goed aan. Destijds is er gepiekt op ongeveer 900 megabit. Dit was een bewust ingestelde grens om overlast op ons netwerk te voorkomen.

Nieuwe LTS

Gezien het feit dat we bij de vorige release al bijna een gigabit vol duwden met Ubuntu-verkeer, verwachten we nu aanzienlijk meer verkeer te gaan produceren. De opkomende versie van Ubuntu is namelijk weer een LongTermSupport-versie. LTS-versies worden drie jaar op de desktop en vijf jaar op de server supported is. Veel mensen hebben de afgelopen releases overgeslagen om op die manier alleen gebruik te maken van LTS-versies, die als erg stabiel gezien worden. Zo draait BIT vrijwel al haar servers op Ubuntu Dapper (de vorige LTS). Het is dus te verwachten dat de komende release extra veel gedownload zal worden.

Het plan

Komende weken zullen we jullie op de hoogte te houden van onze voorbereidingen op deze release. Wij willen een platform opzetten dat in staat is om vier gigabit verkeer te verwerken. Dat gaan we proberen te bereiken door twee Sun T1000′s in te zetten. Deze machine heeft slechts drie gecertificeerde OS’en:

  • Solaris
  • Ubuntu
  • Gentoo

Wij zullen in de komende weken laten zien hoe we deze machines opzetten, en welke uitdagingen dat met zich mee brengt. Hou https://weblog.bit.nl/blog/category/ubuntu/ in de gaten, zal de aankomende tijd veel interessants te lezen zijn.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.