Plaatsing nieuwe koelmachine

Plaatsing nieuwe koelmachine

07-11-2018 11:45:35

plaatsen-koelmachine-datacenter-bit-10.jpg
In 2017 hebben we twee nieuwe drycoolers in gebruik genomen die een deel van de taken van de oude koelmachines overnemen, namelijk het vrije koelingsgedeelte. De nieuwe koelmachines worden dan uitsluitend ingezet om te koelen met compressie wanneer we niet kunnen koelen met buitenlucht of als back-up bij onverhoopte uitval van de drycoolers. Alle oude koelmachines zijn inmiddels gefaseerd vervangen door de nieuwe koelmachines.

Voor het vervangen van de laatste koelmachine hebben we gewacht op het moment dat deze aan revisie toe was. De oude koelmachine heeft twee compressoren en na 25.000 uur draaien waren ze toe aan een revisie. Voor ons was dit dan ook het juiste moment om een nieuwe machine aan te schaffen die energiezuiniger is. Bij de oude koelmachine liepen we namelijk tegen een aantal zaken aan die de energiezuinigheid in de weg stonden. Zo bestond het deel waarmee we met buitenlucht koelen uit elementen die regelmatig gereinigd moesten worden. Doordat we slecht bij deze onderdelen konden komen, bleven ze vies waardoor de efficiëntie van het vrije koelen afnam.

Een groot verschil met de oude machine is ook dat de nieuwe koelmachine meer vermogen heeft (90kW meer) en ook de opbouw van de machine is anders. Zo zit er een ander type compressor in. In de oude koelmachine zaten twee schroefcompressoren en in de nieuwe machines zitten zes scrollcompressoren. Omdat er meer compressoren inzitten, is de machine energiezuiniger, kun je compressor voor compressor schakelen (bijvoorbeeld in geval dat één van de compressoren stuk gaat) én is de levensduur van de koelmachine langer omdat je de belasting verspreidt over zes compressoren in plaats van over twee. Tot een buitentemperatuur van 14 graden kunnen wij de drycoolers inzetten om onze datacenters te koelen. Gezien het in Nederland voor een groot deel van het jaar koud genoeg is om met buitenlucht te koelen, worden de koelmachines minder vaak ingezet. Deze worden hierdoor minder belast wat een positief effect heeft op de levensduur van de koelmachines.

Hieronder staan een aantal foto’s van de vervanging van de laatste koelmachine.


Door: Peter van Wijk