Mobiel internet met een vast IP-adres, iets voor jou?

Mobiel internet met een vast IP-adres, iets voor jou?

14-03-2019 12:38:46

mobiel-internet-vast-ip.jpg

Je bent regelmatig onderweg, wil niet overal verbinden met WiFi maar je wil wel snel toegang tot jouw systemen. Daarom maak je gebruik van mobiel internet. Het publieke IP-adres dat door je ISP wordt toegewezen, is een adres uit een groep IP-adressen. Dit toegewezen IP-adres wisselt ook nog eens van tijd tot tijd. Je kunt dus niet eenvoudig en veilig één IP-adres toestaan in de firewalls.

Mobiel internet met een vast IP-adres

De oplossing daarvoor is mobiel internet met een vast IP-adres; voor iedereen interessant die geen vaste verbinding heeft of afhankelijk is van een mobiele verbinding. Denk aan systeembeheerders die op afstand met een machine een connectie moeten maken via hun mobiele device. Je maakt gebruik van een private APN (Access Point Name ook wel toegangspunt genoemd) van BIT via het netwerk van Vodafone en je krijgt altijd hetzelfde IP-adres toegewezen. Een Access Point Name is de plek waar je 'naar buiten' gaat richting het publieke internet vanuit het 2G, 3G, 4G of straks 5G mobiele netwerk. Omdat je altijd een vast IP-adres hebt, kan je verkeer vanaf dat specifieke IP-adres toestaan in de firewall voor de extern te bereiken systemen, in plaats van dat je volledige IP-reeksen moet toestaan waar ook anderen gebruik van maken.

Het gebruik van een private APN heeft een aantal voordelen ten opzichte van het opzetten van een VPN. Zo is een private APN direct actief als er gebruik gemaakt wordt van mobiel internet, terwijl er bij een VPN telkens een verbinding gestart moet worden door de gebruiker. Daarnaast is ook het initieel opzetten van een VPN tijdsintensief door de vele variabelen en variaties terwijl er maar 4 (gebruikersnaam, wachtwoord, hostname van APN en verificatietype) waardes die ingevuld moeten worden bij het initieel aanmaken van de private APN.

Over mobiel internet van BIT

Samen met Vodafone en Van Delen Telecom biedt BIT mobiele verbindingen. Deze worden voorzien van een vast publiek IPv4-adres, en dus geen wisselend en gedeeld IP-adres. Hierdoor kan het mobiele device van buitenaf benaderbaar gemaakt worden. De accounts die gebruikt worden om in te loggen bij ons APN werken, als extra zekerheid, alleen voor 06-nummers waarvoor toegang tot onze APN is vrijgegeven bij Vodafone.

Bijkomend voordeel is dat wij de dienst firewalled leveren en wij kunnen dan ook desgewenst inkomend verkeer toestaan. Bijvoorbeeld een webserver achter een mobiele router die ergens op een locatie gezet wordt waar geen vast internet beschikbaar is.

Benieuwd of het voor jou geschikt is? Daarover gaan we graag met je in gesprek.

Vraag een offerte aan


Door: Kristian de Bruijn