Gastblog Bits of Freedom: Copyright wetgeving bedreigt open internet

Gastblog Bits of Freedom: Copyright wetgeving bedreigt open internet

19-03-2019 12:34:02

uploadfilter-artikel13-copywrightwet.jpg

Rejo Zenger is beleidsadviseur bij Bits of Freedom en Esther Crabbendam is campainer bij Bits of Freedom. Zij hebben voor ons een gastblog geschreven om aandacht te vragen voor de omstreden copyright wetgeving (artikel 13). In deze nieuwe wet staat dat aanbieders van internetdiensten verplicht worden nieuwe inhoud vooraf te controleren op auteursrecht.

Iedereen met een passie voor het internet moet het opgemerkt hebben: het Europees Parlement stemt eind deze maand over een wetsvoorstel over het auteursrecht. Onderdeel daarvan is het controversiële uploadfilter. In werkelijkheid gaat het namelijk niet om alleen het auteursrecht, maar over het monitoren van alle uploads om welke reden dan ook.

Het uploadfilter raakt iedereen

Laat je  niet misleiden. Het is niet zo dat je je alleen zorgen moet maken om dit wetsvoorstel als je een aanbieder bent van een dienst op het internet waarbij je uploads van je gebruikers publiceert. Dit wetsvoorstel raakt elke internetter. Ieder van ons maakt wel eens gebruik van de grote platformen zoals YouTube of Twitter. En dat betekent dat sommige van je uploads (ten onrechte) geblokkeerd zullen worden. Dit gaat niet om dingen die shockerend zijn of mensen kwetsen. Het gaat om plaatjes, video’s en berichten die je nu nog zonder zorgen kunt delen. Over memes, gifjes en vlogs. En zelfs als je niets uploadt zal je er last van hebben; omdat ook het aanbod verschraalt.

Het gaat niet alleen om auteursrecht

Ook indirect is de impact van zo’n internetfilter merkbaar: in een wereld met minder ruimte voor parodieën en memes, zal de aard van het publieke debat veranderen. En voor wie dat al vergezocht vindt: weet dat er in Brussel nu al wordt onderhandeld over een uitbreiding van het voorgestelde uploadfilter. Het filter waar eind deze maand over gestemd gaat worden gaat formeel over auteursrecht, maar wordt straks mogelijk ook ingezet om vermeend terroristische uitingen te blokkeren. En wat zou de volgende uitbreiding zijn?

Rampzalig slecht wetsvoorstel

De tekst waarover het parlement stemt, is rampzalig slecht. Dat was het initiële voorstel al: verstrekkende gevolgen en uiterst vaag gedefinieerd. Het is zelfs zo slecht geformuleerd, dat de tekst in zijn geheel weggooien en opnieuw beginnen de enige manier zou zijn om het op te lossen. In plaats daarvan heeft men de tekst proberen op te lappen. Het resultaat: de de tekst is in lengte verveelvoudigd, maar net zo verstrekkend en vaag. Wel zijn een paar diensten, zoals Wikipedia, door de wijzigingen uitgesloten. Andere beperkingen, zoals die om startups te beschermen, zijn vooral cosmetisch en weinig effectief.

Economische argumenten net zo belangrijk

Het is belangrijk dat internetters zich uitspreken, en dat doen ze ook massaal. Zo is de actie tegen dit wetsvoorstel de meest ondertekende petitie ooit. Maar ook aanbieders van diensten op het internet kunnen impact hebben. We merken vaak dat politici gevoelig – of misschien wel zelfs gevoeliger – zijn voor economische argumenten dan voor argumenten die gaan over grondrechten. Het voorstel zal de vrijheid van ondernemers inperken en het digitale ecosysteem verslechteren. Doe wat al veel internetters doen: kom op voor vrijheid op het internet en bel een parlementslid via onze tool. Je belt voor niets (gratis), maar niet voor niets (vrijheid).

26 maart is cruciaal

Er zijn dus een hoop argumenten tegen dat internetfilter: de inperking van de vrijheid van hoe je een online dienst inricht, de afbraak van de vrijheid van meningsuiting en daarmee de verschraling van het ecosysteem voor online communicatie en de inperking van het publieke debat. Het Europees Parlement is de enige die dit nog kan tegenhouden. En dat parlement zit er namens jou. Steeds meer internetgebruikers komen daarom in actie. Zij tekenen de petitie tegen het uploadfilter en bellen parlementsleden om hen te overtuigen op 26 maart tegen te stemmen. Help ook mee.

Gebruik deze tool en bel parlementsleden: https://pledge2019.eu

Laat van je horen op sociale media. Deel dit bericht en jouw zorgen over het uploadfilter. Tag politici, bedrijven en anderen.Door: Esther Crabbendam en Rejo Zenger van Bits of Freedom