BIT maakt Ubuntu 12.04 beschikbaar in Nederland

BIT maakt Ubuntu 12.04 beschikbaar in Nederland

26-04-2012 15:15:48

BIT faciliteert de nieuwe versie van Ubuntu, versie 12.04, die vandaag door Canonical vrijgegeven wordt. De codenaam van Ubuntu 12.04 is Precise Pangolin.

Vijf jaar ondersteuning
Canonical brengt eens in de twee jaar een Long Term Release uit. Precise Pangolin is een Long Term Support-release (LTS). In tegenstelling tot normale releases waar tot anderhalf jaar na lancering ondersteuning voor wordt geboden, wordt een LTS-release vijf jaar ondersteund door Ubuntu.

Meer mogelijkheden voor cloud
Ubuntu 12.04 wordt geleverd met de laatste versie van KVM, waarmee mogelijk is om virtuele machines in virtuele machines te draaien. Daarnaast bevat Ubuntu 12.04 ook de laatste versie van Open Stack waardoor het mogelijk is om verschillende cloud-oplossingen te managen. De volledige lijst met specificaties van Ubuntu 12.04 is hier te vinden.

Officiële Nederlandse mirror
BIT host de officiële Nederlandse mirror voor Ubuntu. Nieuwe updates en releases worden beschikbaar gemaakt via een platform dat door BIT gehost en verstevigd wordt. Op drie verschillende hostnames is de nieuwe release te vinden, te weten:
http://nl.releases.ubuntu.com/ - voor nieuwe installaties van 12.04 vanuit Nederland
http://nl.archive.ubuntu.com/ - voor updates naar 12.04 vanuit Nederland
http://releases.ubuntu.com/ - voor installaties van 12.04 vanuit de hele wereld voor IPv6-bezoekers


BIT bouwt voor vrijwel elke release een apart platform om te garanderen dat alle gebruikers kunnen worden voorzien van de laatste software van dat moment, met de zo hoogst mogelijk snelheid.

Bij de release van een LTS is het verstevigen van het platfom extra van belang vanwege de grote belangstelling onder de Ubuntu-gebruikers om de nieuwe Long Term Service-release te downloaden. Dit betekent onder andere dat extra servers in gereedheid zijn gebracht. Daarnaast groeit de Ubuntu-gemeenschap gestaag door en is Ubuntu inmiddels Red Hat gepasseerd, blijkt uit onderzoek van W3Techs.

Sander Smeenk, manager systeembeheer bij BIT: "Voor BIT zijn de serverversies van Ubuntu van groot belang. Vrijwel al onze diensten zijn gebaseerd op deze distributie van het GNU/Linux-besturingssysteem. Ubuntu is het beste alternatief voor Windows op de desktop en BIT is blij dat ze met het hosten van deze Nederlandse mirror wat terug kan doen voor de Ubuntu-community. Bij de vorige Long Term Support release haalden we bijna de 4 gigabit per seconde en we hopen daar met deze release natuurlijk ver boven te komen."

IPv6-gebruik groeit
Ubuntu releases en updates zijn via BIT standaard via IPv6 beschikbaar. Bij de vorige LTS-release gebruikte drie procent van de bezoekers IPv6. BIT verwacht dat dit percentage bij deze LTS-release zal verdrievoudigen.

BIT maakt als een van de weinig hosters in de wereld Ubuntu beschikbaar via IPv6, via een zogenaamde IPv6 Only Torrent Tracker. Het resultaat hiervan is dat IPv6-gebruikers van over de hele wereld via het platform van BIT bezoeken, bij de vorige LTS-release waren dit circa 51.000 bezoekers. De verwachting is dat dit aantal bij de nieuwe release zal stijgen.

Nederlandse ICT bedrijven ondersteunen Ubuntu
Verschillende partijen hebben in Nederland bijgedragen aan de release door apparatuur ter beschikking te stellen. Om Ubuntu op het Nederlandse platform te faciliteren heeft BIT voor deze release gebruik gemaakt van NetApp Shelves van SIDN, enkele servers van Fujtsu en load balancers van A10 Networks.

Marco Davids, Technisch Specialist bij SIDN: "SIDN staat achter één, wereldomvattend internet dat open en toegankelijk is voor iedereen. Open Standaarden, Open Data en Open Source dragen daar onmiskenbaar aan bij. Het initiatief van BIT, om geheel belangeloos een Nederlandse Ubuntu-archive mirror in de lucht te houden, waar vele duizenden gebruikers dagelijks van kunnen profiteren, juichen we dan ook toe. Met plezier dragen we daar ons steentje aan bij in de vorm van een donatie van NetApp shelves."

Sjoerd van der Lee, Partner Account Manager bij Fujitsu: "Fujitsu biedt klanten al sinds jaar en dag een keur aan open standaarden. Fujitsu heeft met Dynamic Infrastructures een optimaal totaalaanbod IT-producten, IT-infrastructuuroplossingen en Infrastructure-as-a-Service en Managed Infrastructure-services samengesteld. Het assortiment is intern op elkaar afgestemd en geeft klanten de gewenste flexibiliteit. Daarom draagt Fujitsu dan ook graag bij aan deze nieuwe Ubuntu-release."

Harry Driedijk, A10 Networks: "Als snelstgroeiende fabrikant in de ADC-markt stellen wij onze technologie en support graag beschikbaar aan BIT om de Ubuntu-launch in goede banen te leiden. Met onze architectuur bieden wij de benodigde performance en schaalbaarheid die nodig is om deze launch succesvol te ondersteunen."

Beschikbaarheid
Nieuwe gebruikers kunnen Ubuntu downloaden via het Nederlandse Ubuntu-platform dat gehost wordt door BIT: http://nl.releases.ubuntu.com/. Door het downloaden van de Live CD is Ubuntu uit te proberen zonder wijzigingen aan te brengen in de computer. http://nl.archive.ubuntu.com/ wordt gebruikt voor updates en upgrades van bestaande Ubuntu installaties.