- 01-08-24BIT geeft kaarten weg voor F1 in Zandvoort
- 24-04-24Status.bit.nl in nieuw jasje!
- 12-04-24Nieuw bij BIT: GPU hosting
- 25-03-24BIT breidt netwerkconnectiviteit uit met aansluiting op NL-ix^2
- 13-03-24No More Leaks: Samenwerken tegen cybercriminaliteit
- 03-03-24Geen verandering twee jaar na invoering sancties tegen Russische media: FOIC roept (wederom) op tot einde van ondemocratische censuur
- 29-01-24Onzichtbare upgrades
- 16-01-24BIT's Wido Potters wint Felipe Rodriquez Award voor inzet voor privacy
- 10-01-24BIT en partners zetten de koers voor een gedecentraliseerde Europese cloud met ECOFED-project
- 02-01-24Onze eigen stroom inkopen: de resultaten van 2023
Richtlijnen voor goed kabelmanagement in je rack
Bij het installeren van IT-apparatuur in het serverrack wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan bekabeling. Zonder een gestructureerde oplossing hiervoor zien alle kabels in het rack eruit als spaghetti en wordt het een enorme uitdaging om in geval van calamiteiten bij de juiste kabels of apparatuur te komen. Hoe kun je dan het beste je rack inrichten? Robert Korteweg, datacenter engineer bij BIT, geeft advies over wat je kunt doen om de bekabeling in jouw rack op orde te krijgen en wat het belang er van is.
Waarom is goed kabelmanagement belangrijk?
Eigenlijk is de reden hiervoor vrij eenvoudig: slecht gerouteerde kabels kunnen in de loop der tijd tot tal van problemen leiden. In de eerste plaats omdat je het risico loopt dat kabels in de war raken en je daardoor misschien de mist in gaat bij latere wijzigingen. Ten tweede is kabelmanagement verbonden met de prestaties van jouw hardware. Alle apparatuur die in het rack hangt genereert warmte. Als het rack vol hangt met kabels heeft dat een nadelige invloed op de airflow en kan deze warmte niet weg. Dat heeft nadelige gevolgen voor de hardware. En last but not least mag een goede labeling van kabels niet ontbreken. Stel je voor dat er in geval van calamiteiten snel gehandeld moet worden en je door de puinhoop in je rack niet meer de juiste kabels kunt traceren? Een nette, overzichtelijke kabelinfrastructuur is van groot belang en kan zelfs in sommige gevallen storingen helpen voorkomen.
Waar moet je op letten bij goed kabelmanagement?
Begin voordat je aan de slag gaat met het installeren van apparatuur, eerst met een bekabelingsplan. Bepaal welk apparatuur er in het rack moet worden geplaatst en gebruik een blueprint om in kaart te brengen waar je wat wil installeren. Hiermee voorkom je frustratie wanneer apparatuur achteraf weer verplaatst moet worden. Neem in je indeling eventuele toekomstplannen voor uitbreiding ook mee.
Naarmate de dichtheid van de apparatuur in het rack toeneemt, wordt koeling een belangrijke factor. Warmteconcentraties kunnen leiden tot toename in het stroomverbruik en in uitval van apparatuur. Bovendien kan slechte bekabeling de luchtstroom blokkeren en de aanvoer van koude lucht tegenhouden. Door bijvoorbeeld kabelmanagers, kabelklemmen of klittenband te gebruiken kun je kabels netjes wegwerken en zoveel mogelijk vrije ruimte achter de apparatuur houden.
Gebruik niet onnodig lange kabels. Met meters lange kabels in je rack creëer je het ‘spaghetti-effect’ en werk je problemen in de hand. Denk aan o.a. kabelbreuken of ophoping van warmte. Daarnaast adviseer ik je om glasvezel-, UTP- en stroomkabels zoveel mogelijk van elkaar te scheiden en niet te bundelen. Zorg dat je voldoende kabels van verschillende lengte bij de hand hebt en gebruik de kabel die het beste past. Heb je de juiste lengte niet bij de hand? Vraag dan één van onze datacenter engineers hiernaar. Wij hebben verschillende lengten kabel op voorraad liggen.
Hulp nodig bij de inrichting van jouw rack?
Heb je vragen over hoe je jouw rack het beste kan inrichten of wil je dat we hier eens samen naar kijken? Neem dan contact op via 0318 648 688 of datacenter@bit.nl
Door: Robert Korteweg