Zes op de tien IT-beslissers bang voor groeiende macht techreuzen

Zes op de tien IT-beslissers bang voor groeiende macht techreuzen

21-02-2022 13:30:00

Ruim een derde overweegt overstap naar Europees cloudplatform wanneer deze voorhanden zou zijn

Ede - Zes op de tien (62%) IT-beslissers is bang voor de groeiende macht van techreuzen. Dit blijkt uit onderzoek van datacenter BIT. Voor het onderzoek werden meer dan 1.000 IT-beslissers ondervraagd over beheer, opslag en beveiliging van data. Vier op de tien (42%) van hen heeft geen vertrouwen in techreuzen. Daarnaast denkt 65 procent dat techreuzen wegkomen met fouten als storingen omdat ze zo machtig zijn.

Meer vertrouwen in Europese cloudplatformen
Europese cloudplatformen kunnen op meer vertrouwen en steun vanuit IT-beslissers rekenen, met name op het vlak van data richtlijnen. Zo heeft ruim drie op de vijf (62%) IT-beslissers er vertrouwen in dat wanneer er een Europees cloudplatform wordt opgericht, data veilig en volgens Europese richtlijnen wordt verwerkt. Twee op de vijf (41%) IT-beslissers vindt een Europees cloudplatform bovendien betrouwbaarder dan een cloudplatform van een aanbieder buiten Europa.


Europese cloudplatformen in trek
Men lijkt dan ook welwillend tegenover Europese alternatieven te staan. Meer dan een derde (35%) van de IT-beslissers overweegt serieus om een overstap te maken naar een Europees cloudplatform wanneer dit voorhanden is. Ook wordt er met interesse naar de laatste ontwikkelingen op het vlak van Europese diensten gekeken. Bijna een kwart (24%) van de IT-beslissers volgt op dit moment de ontwikkelingen omtrent een Europees cloudplatform vanuit interesse voor de eigen organisatie.

Alex Bik, CTO bij BIT:
“Ons onderzoek laat zien dat de meerderheid van de IT-beslissers ongerust is over de groeiende macht van techreuzen. Daarnaast denken ze dat deze grote spelers gemakkelijk wegkomen met fouten als storingen omdat ze zo machtig zijn. Toch blijven ze diensten afnemen van deze aanbieders. Onbegrijpelijk, want waarom zou je zakendoen met een speler die je niet vertrouwt en waarvan je weet dat je als klant onbelangrijk bent? Er zijn legio betrouwbare alternatieven van aanbieders binnen Europa. Bedrijven die dag en nacht voor hun klanten klaar staan, volledig en uitsluitend aan Europese wetgeving voldoen en wél zorgvuldig omgaan met data van hun klanten.”
Over het onderzoek
Om erachter te komen in hoeverre eindverantwoordelijken en beslissers over databeheer, dataopslag en databeveiliging zich bewust zijn van de securityrisico’s die de public clouddiensten van grote Amerikaanse hyperscalers met zich meebrengen, heeft BIT een onderzoek gedaan onder 1089 Nederlandse werkenden. De respondenten zijn uitvoerend, adviserend, mede-beslissend, beslissend en/of eindverantwoordelijk op het gebied van IT binnen hun organisatie.