Onze eigen stroom inkopen: de resultaten van 2023

Onze eigen stroom inkopen: de resultaten van 2023

02-01-2024 12:25:14

saOOj5I09RvaF7MM8br6--1--x4e24.jpg

In 2023 hebben we de stekker uit traditionele energiecontracten getrokken en zijn we overgestapt naar dagelijkse inkoop van stroom op de spotmarkt.

Een spannende stap

Deze verandering werd aangedreven door de sterk stijgende stroomprijzen sinds eind 2021 en de onvoorspelbare marktomstandigheden, zoals onder andere de oorlog in Oekraïne. Hoewel het idee van dagelijkse inkoop spannend klonk, heeft een volledig jaar bewezen dat deze aanpak niet alleen voordeliger is, maar ook beter aansluit bij de dynamiek van de markt.

Flexibiliteit en transparantie

We hechten waarde aan volledige transparantie in onze prijsstelling. Daarom zien onze klanten op de portal niet alleen hoeveel stroom ze op elk moment gebruiken, maar ook de dagprijs die wij voor de energie betalen. Net als in het verleden rekenen wij die prijs, plus een opslag van 50 procent voor het energieverbruik van de koeling en noodstroom door. De marktdynamiek betekent dat stroomprijzen soms negatief worden. Op 2 juli 2023 genoten onze klanten van een prijs van -2 cent per kWh, wat onze flexibiliteit en transparantie onderstreept.

De resultaten van 2023

Gemiddeld bedroeg de stroomprijs per kWh over het hele jaar 2023 € 0,25505 per kWh. Onze stap naar dagelijkse inkoop op de spotmarkt heeft niet alleen stabiliteit in prijzen gebracht, maar ook bewezen dat flexibiliteit en transparantie hand in hand kunnen gaan in de wereld van stroomvoorziening voor datacenters. In onderstaande tabel kan je ook de gemiddelde stroomprijs per kWh per maand zien over 2023.