Touchscreens bij ingang datacenters

Touchscreens bij ingang datacenters

23-12-2014 11:24:18

Klanten die regelmatig onze datacenters bezoeken zullen het misschien al gemerkt hebben, er hangen tegenwoordig touchscreens nabij de ingangen van de verschillende serverruimtes. Op zo'n scherm kun je instructievideo's over de alarmprocedure bekijken, maar ook de eindtijd van je huidige aanmelding wijzigen, bijvoorbeeld als de werkzaamheden uitlopen. Je hoeft alleen je toegangspas aan te bieden aan de paslezer aan de rechterzijde van het scherm.

De paslezer is met behulp van een eenvoudige elektrische schakeling, die ervoor zorgt dat de spanning uit de paslezer afgevlakt wordt tot maximaal 3.3V, gekoppeld aan een Arduino die functioneert als wiegand-decoder. De paslezer communiceert met de Arduino door snel achtereenvolgens één van twee datasignalen kortstondig naar 0V te schakelen, dit vormt het bit-patroon van de pas. Door dit patroon te decoderen krijgen we de toegangscode van de pas. Deze code wordt vervolgens over een seriële aansluiting doorgegeven aan een Raspberry Pi. Op de Pi draait een in Go geschreven applicatie die het scherm (een webapplicatie op diezelfde Pi) bestuurt. Deze applicatie ontvangt ook een toegangscode, over UDP vanuit ons toegangscontrolesysteem, als de deur richting het scherm wordt geopend of een algemeen bericht wanneer iemand de handknop aan de binnenzijde van de serverruimte indrukt en de kluisdeur opent.

Zodra de applicatie een geldig bericht ontvangt zal het scherm uit standby-mode gestuurd worden, via een websocket wordt een verbinding gemaakt met de webapplicatie en wordt doorgegeven welke pas is aangeboden. De webapplicatie vraagt de gegevens van de huidige aanmelding op uit de administratie en toont deze. Vervolgens wordt een optie tot het bewerken van de eindtijd aangeboden. Zodra de eindtijd gewijzigd is wordt dit direct verwerkt in de achterliggende administratie en bevestigd aan de gebruiker. Zo hoef je dus niet met een laptop, tablet of smartphone in te loggen op portal.bit.nl om jezelf voortijdig af te melden of je aanmelding te verlengen.

Daarnaast is er de optie om voor de betreffende ruimte instructievideo's te bekijken over het betreden en/of verlaten van de serverruimte en de alarmprocedure die daarbij hoort. Als één van de video's gekozen is stuurt de webapplicatie over eerder genoemde websocket een signaal richting de Go-applicatie. Deze start vervolgens de juiste video en geeft aan de webapplicatie door dat er voorlopig niet gereageerd moet worden op nieuwe signalen. Hiermee voorkomen we dat de video wordt afgebroken door iemand die een deur opent, de serverruimte verlaat of zijn pas aanbiedt. Zodra de video is afgelopen wordt de webapplicatie ontgrendeld en functioneren de paslezer en diverse externe signalen weer.

Dit alles is door een collega van datacenterbeheer in een kleine, robuuste, stofvrije plastic behuizing gemonteerd zodat het complete systeem weinig ruimte inneemt en eenvoudig weg te werken is.

 
De serverruimtes BIT-1 en BIT-2A zijn reeds voorzien van een scherm. Op korte termijn zal ook BIT-2BCD hiermee worden voorzien.Door: Emil Willems