Jazeker, dat is goed gelukt

Jazeker, dat is goed gelukt

15-03-2015 10:00:00 - 14-09-2030 21:09:59

Door: Wido Potters

Het was een bewogen week voor ons, afgelopen week. Op woensdagochtend stond de uitspraak van het kort geding over de bewaarplicht op de rol. Onze advocaten, Fulco Blokhuis en Otto Volgenant van Boekx Advocaten, hadden ons laten weten dat het vonnis per fax (...) naar ze gestuurd zou worden om 10.00 uur. Het adrenalineniveau was al voor de uitspraak hoog, omdat de razende reporter van Radio 1, Maino Remmers, tussen 8.00 uur en 9.00 uur twee live reportages was komen maken. Tot grote schrik van Teun, die deze gebeurtenis voor het nageslacht vastlegde en zijn opname heel snel moest afbreken, werden hem midden in de uitzending ook vragen gesteld.

Opnames van de twee reportages op Radio 1 kan je hieronder terugluisteren.

Vanaf 10.00 uur stond het zweet dus twee laagjes dik in de handen. Rond 10.30 uur kwam het bericht dan eindelijk binnen. En om met die andere Ivo te spreken 'het was unaniem, een belachelijk groot succes'. Tot ieders verrassing maakte de rechter namelijk een einde aan de bewaarplicht voor alle providers, niet alleen voor de eisende partijen waaronder Voys Telecom, SpeakUp en BIT. En daarmee begon BIT's, door Andy Warhol voorspelde, '15 minutes of fame'. Ineens was ons commentaar interessant voor schijnbaar alle media. Het is bijzonder leuk als het 20.00 uur NOS journaal opent met jouw verhaal, zonder dat je daarvoor de NOS hebt hoeven gijzelen.

 

En inderdaad, afgelopen week zijn niet alleen BIT, maar ook KPN, Vodafone, UPC, Ziggo en vele anderen gestopt met het langdurig opslaan van verkeersgegevens van alle Nederlandse burgers. Na het stopzetten van het maken van nieuwe logs, is het verwijderen van de oude logs de volgende stap. Sommige providers wachten een eventueel hoger beroep van het ministerie af, maar dat is nergens voor nodig. De oude logs kunnen, volgens ons, zonder enige toekomstige juridische consequentie verwijderd worden. En zo geschiedde, dat heuglijke feit werd natuurlijk ook vastgelegd.

Kort maar krachtig luidt daarom onze conclusie over afgelopen week en het kort geding, jazeker dat is goed gelukt.