Stroomstoring: Het belang van een ‘black-building-test’

Stroomstoring: Het belang van een ‘black-building-test’

31-03-2015 08:39:42

Door: Larissa Wiedeman

Vorige week heeft een groot deel van Noord Holland langdurig zonder stroom gezeten. Nu is dit vervelend als je net aan het stofzuigen bent, je favoriete televisieprogramma kijkt maar als dit betekent dat je servers hierdoor niet meer functioneren dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor je bedrijfsvoering. Tijdens deze stroomstoring werd al snel duidelijk welke bedrijven hierop wel en niet goed voorbereid waren. Maar hoe is de stroomvoorziening bij BIT geregeld?

Voor bedrijven, organisaties en overheden is een goede stroomvoorziening één van de belangrijkste redenen om hun IT-apparatuur in een datacenter te plaatsen. Om de betrouwbaarheid van die stroomvoorziening te garanderen testen wij maandelijks onze noodstroomvoorzieningen. Tijdens zo’n test wordt er overgeschakeld naar de noodstroomvoorziening door een stroomstoring te simuleren. Er wordt een knop omgezet waardoor de besturingselektronica de redundante set aan noodstroomaggregaten start, synchroniseert tegen het lichtnet, de aggregaten bijschakelt en vervolgens pas het lichtnet afschakelt. Omdat er tijdens een reguliere noodstroomtest gecontroleerd geschakeld wordt, draaien de aggregaten dus al standby en blijft de apparatuur die niet achter UPS-en staat ook gewoon aan. Dat houdt in dat de koelinstallatie en de verlichting tijdens zo’n test eveneens aanblijven.

Tijdens een reguliere test wordt slechts stroomuitval gesimuleerd en wordt een deel van de procedure niet getest. Daarom hebben wij er voor gekozen om elk half jaar ook een ‘black-building-test’ uit te voeren. We vragen de netbeheerder om onze serverruimtes daadwerkelijk van het stroomnet af te schakelen. De aggregaten draaien tijdens deze test nog niet en apparatuur zonder ‘no-break’ zoals de koelinstallatie gaat dan ook uit. Binnen ongeveer een minuut na het afsluiten worden de noodstroomaggregaten automatisch gestart en krijgen alle installaties weer stroom.

Impressie van een 'black-building-test'
 
 
Van een datacenter mag je verwachten dat ze procedures hebben om hun installaties mee te testen. Je kunt niet blindelings uitgaan van de testknop die een installateur op een noodstroominstallatie heeft gebouwd. Je zult je tests zo moeten vormgeven dat de omstandigheden gelijk zijn aan die van een calamiteit of ze in ieder geval zo goed als mogelijk benaderen.