BIT roept minister op tot visie privacybescherming

BIT roept minister op tot visie privacybescherming

02-04-2015 10:37:17

Een coalitie van 32 organisaties, bedrijven en individuen roept Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, op om een visie te ontwikkelen over de privacybescherming van burgers in de informatiemaatschappij, daarna een publiek debat erover te faciliteren en tot die tijd de behandeling op te schorten van wetten die ertoe leiden dat burgers zonder een specifieke en concrete verdenking toch worden gevolgd.

Pas op de plaats

Technologische ontwikkelingen maken maatregelen mogelijk die tot voor kort door natuurlijke drempels onuitvoerbaar waren. Het gevolg is dat voor een reeks legitieme doeleinden steeds vaker middelen worden voorgesteld die niet voldoen aan onze rechtsstatelijke uitgangspunten. Hier is nooit een fundamentele discussie over gevoerd.

In de verhouding tussen burgers en overheid introduceert het kabinet steeds vaker dergelijke maatregelen, waardoor burgers worden gevolgd door grote hoeveelheden gegevens over hen te verzamelen en te verwerken. De implementatie van die maatregelen laat vervolgens zeer te wensen over. Zo wordt de proportionaliteit en subsidiariteit van een maatregel niet voldoende kritisch getoetst, is het toezicht vaak niet onafhankelijk en onvoldoende secuur geregeld en is de groep mensen van wie gegevens wordt gebruikt vaak te groot. Dat laatste bleek ook uit de recente uitspraak van de rechter waarin hij de Wet bewaarplicht per direct buiten werking stelde.

Moratorium wetsvoorstellen

Totdat de visie is vastgesteld en het debat heeft plaatsgevonden, zouden wetsvoorstellen die raken aan dit probleem niet behandeld moeten worden. De opschorting van te behandelen wetsvoorstellen zou tenminste de volgende wetten moeten betreffen: de voorstellen over de bewaarplicht telecomgegevens, het voorstel om vast te leggen wie waar rijdt (ANPR), de massale en ongerichte internettap voor geheime diensten (uitbreiding Wiv), de hackbevoegdheid van de politie in de Wet computercriminaliteit III, de herziening van het briefgeheim in artikel 13 Grondwet en de wetsvoorstellen over bronbescherming bij vrije nieuwsgaring.

Ondertekenaars

De coalitie van ondertekenaars van de brief bestaat uit Bits of Freedom, Amnesty Nederland, Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Hivos, Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), Free Press Unlimited, Prakken d'Oliveira, Open State Foundation, BIT, Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), Voys, Waag Society, Publeaks, Kennisland, Internet Society Nederland (ISOC.nl), Privacy Barometer, Privacy First, bureau Brandeis, SETUP, Nico van Eijk, Beate Roessler, Bart Jacobs, Egbert Dommering, Mireille Hildebrandt, Erik Huizer, Jaap-Henk Hoepman, Karin Spaink, Ot van Daalen, Otto Volgenant, Bart de Koning, Frederik Zuiderveen Borgesius.

Deze groep is nog steeds groeiend. Op www.visieopprivacy.nl kan iedereen die deze zorgen deelt de oproep medeondertekenen.