Achter de schermen: upgrade aggregaten voor meer vermogen

Achter de schermen: upgrade aggregaten voor meer vermogen

07-05-2015 08:46:52

De bestaande aggregaten (3x 800kVA) leveren voldoende vermogen om het volledige datacenter van BIT van noodstroom te voorzien. Maar met de inrichting van BIT-2D, groeit ook de behoefte aan aggregaten met een grotere capaciteit. We hebben er daarom voor gekozen om te upgraden naar 3x 1250kVA. Dit lijkt een eenvoudige klus maar er komt vanalles bij kijken waar je rekening mee moet houden, dit loopt van de juiste instellingen van de zekeringen tot de gehele logistiek.

In de afgelopen anderhalve maand hebben we nauw samengewerkt met Bredenoord om de upgrade zo goed mogelijk voor te bereiden. De mensen die dit onderhoud uitvoeren hebben voorgaande upgrades en onderhoudsvensters al een aantal keren meegemaakt.

En dan is het 28 april, de dag voor het onderhoud. Op de dag zelf worden een tweetal 1250kVA aggregaten op het terrein klaargezet, inclusief GTL-brandstoftanks. We spreken de planning nog even nauwkeurig met elkaar door. Begin van de avond komt het derde aggregaat het terrein op. Alle spullen staan nu klaar en over een paar uur kan het onderhoud beginnen. Omstreeks 23.00 uur zijn de mannen van Bredenoord aanwezig en lopen we de planning nog even samen door en rond 23.30 beginnen we met het neerzetten van de kraan, rollen we de kabels uit en zorgen we voor voldoende licht. We kunnen met het onderhoud beginnen!

We starten met noodstroomaggregaat drie, we rijden de 2500A zekering eruit en meten alles na zodat we veilig het noodstroomaggregaat kunnen vervangen. Buiten is men ondertussen al druk aan de gang om het oude aggregaat af te koppelen, zodat we genoeg ruimte hebben om de extra bekabeling aan te sluiten voor het nieuwe aggregaat. Als de nieuwe bekabeling in de buitenkast is aangesloten wordt het nieuwe aggregaat op zijn plaats getakeld. Aangezien de nieuwe aggregaten een stuk langer zijn moet de nieuwe aggregaat op de afgetekende plek komen om niet in de knoei te raken met aggregaat nummer twee. Nadat dit aggregaat is aangesloten wordt de zekering er weer ingereden, wordt alles getest en doorgemeten voordat we met het volgende aggregaat aan de slag gaan. Omstreeks 03.00 uur is het onderhoud aan het eerste aggregaat gedaan en na een korte koffiepauze volgt aggregaat twee en drie.

Ondanks de vooraf opgestelde planning loopt het onderhoud helaas toch iets uit. Om 08.30 uur zijn alle drie de wissels gedaan en volgt een nauwkeurige check bij alle aggregaten. Om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt, voeren we een stroomtest uit zoals we standaard iedere maand doen. Voorheen leverden we 1.9MW aan het lichtnet terug, op dit moment is dit 2.7MW in geval dit nodig mocht zijn.

Omstreeks 09.30 uur zit het onderhoud erop en zijn we overgestapt van 3x 800kVA naar 3x 1250kVA.  Alles wordt netjes opgeruimd en de oude aggregaten en tanks worden opgehaald door Bredenoord. Wij kijken terug op een geslaagd onderhoud, dat mede door de kundige mensen van Bredenoord succesvol is verlopen.


Door: Peter van Wijk