Spamhaus op IPv6, beginstatistieken

Spamhaus op IPv6, beginstatistieken

07-02-2008 10:57:42

Voor alle dingen waarmee je begint is het interessant om te weten hoe, door wie en hoe vaak het gebruikt wordt. Bij BIT maken we veelvuldig gebruik van grafieken om in de gaten te houden, wat er allemaal gebeurt en of dat nog wel naar wens is.

Woensdag zijn we gestart met een Spamhaus RBL server die op IPv6 requests afhandelt. Om te kijken hoe het gebruik hiervan groeit (en dus het gebruik van IPv6) heb ik na dag één wat statistieken verzameld om een goede vergelijkingsbasis te hebben voor de toekomst.

We kunnen de volgende gegevens alvast opgeven, de gegevens die je in deze post ziet zijn over een periode van ongeveer 10,5 uur, namelijk van 10:17 tot 20:39.

  • Aantal requests: 54.703.773 (vierenvijftigmiljoen zevenhonderddrieduizend zevenhonderd drieënzeventig)
  • Aantal seconden: 37.342
  • Aantal requests per seconde: 1.465
  • Aantal hosts gezien: 3.003

ASCC

Dankzij een andere handige dnsbl ASCC, heb ik kunnen achterhalen waar deze hosts vandaan komen. De gegevens zijn natuurlijk niet 100% betrouwbaar, maar ze geven wel een idee.

Cacti

Ook in Cacti maken we veel grafieken. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien welke blacklist het meest bevraagd wordt:Verkeer

We hebben bij BIT al een aantal jaren een IPv6-only transit provider, Global Crossing. We worden eigenlijk altijd alleen maar gefactureerd voor de poort die we bij ze afnemen, verkeer gaat er namelijk toch bijna niet over heen. Het lijkt erop dat dat deze maand voor het eerst anders zal zijn.

Zoals hier te zien is gaat er opeens een constante stroom aan verkeer over deze transit heen.

Het grootste deel van het IPv6 verkeer gaat via onze peerings op de verschillende internet exchanges (AMS-IX, DE-CIX, LINX en NL-ix) en er gaat ook nog verkeer via onze transit verbinding met NTT/Verio. Helaas maken we in de bandbreedtemetingen voor die verbindingen op dit moment geen onderscheid tussen IPv4 en IPv6 verkeer.

‘Conclusie’

Voor zover je hier kunt spreken van een conclusie kun je dus stellen dat er door het aanslingeren van een IPv6 enabled Spamhaus mirror voorzien wordt in een ‘behoefte’. Natuurlijk is het geen noodzaak, IPv4 doet het immers ook prima, maar toch merk je dat het niet helemaal voor niets is.

We houden deze situatie zeker in de gaten, ik denk dat het redelijk representatief kan zijn voor de vertegenwoordiging van IPv6 op de wereld. Ik hoop dat de twee machines die we nu hebben draaien het al snel niet meer aankunnen. Dan weten we dat het de goede kant op gaat met IPv6!

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.