BIT-PXE Implementatie

BIT-PXE Implementatie

11-03-2008 10:59:09

Het afgelopen jaar heeft BIT veel energie gestoken in een vernieuwing van de shared platformen, zoals de gehele mailset-up en de shared hosting platforms. Al sinds 2002 gebruikt BIT PXE (Preboot Execution Environment) om via het netwerk machines te provisionen. Een groot voordeel van PXE set-ups is dat er 1 centrale serverconfiguratie beschikbaar is die op meerdere servers gebruikt kan worden, waardoor er geen configuratieverschillen kunnen ontstaan en er snel nieuwe identieke servers opgeleverd kunnen worden zonder veel tijd te moeten steken in de installatie en configuratie.

De eerste bit-pxe implementatie draaide FreeBSD met root-filesystems op ramdisk. Deze oplossing had twee grote nadelen:

  • Geen ondersteuning voor software packages
  • Geen provisioning van harddisks

Het eerste punt is aangepakt door een switch van FreeBSD naar Ubuntu, waardoor het mogelijk is om een veelheid aan software zeer eenvoudig te installeren. Daarnaast is de keuze gemaakt om root-filesystems te verplaatsen van ramdisk naar harddisk, waardoor veel extra ruimte voor tools beschikbaar komt.

De nieuwe bit-pxe implementatie maakt gebruik van het feit dat iedere moderne Linux machine opstart van een initial ramdisk (initrd).
Op Debian en Ubuntu worden deze images aangemaakt via initramfs-tools. Dit is een modulaire verzameling shellscripts die alle acties uitvoeren die nodig zijn om een machine op te starten. Door de modulaire opzet was het erg eenvoudig is om extra functionaliteit toe te voegen.

De bit-pxe uitbreidingen voeren de volgende taken uit:

  • Disk partitioning, RAID configuratie en aanmaken van filesystems
  • Software installatie via debootstrap
  • Initiele systeem configuratie via shell en cfengine

BIT heeft besloten de bit-pxe uitbreidingen op mkinitramfs vrij te geven onder de beerware licentie. De software is beschikbaar op https://sources.bit.nl/viewvc.cgi/bit-pxe/. Meer informatie over het gebruik van de software is te vinden in de README.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.