IPv6, you're the one for me!

IPv6, you're the one for me!

11-08-2015 11:00:00

Bij de grote nieuwsorganisaties is het altijd goed te merken als het weer 'komkommertijd' is. Het nieuws droogt op en dus wordt er gegrepen naar middelen zoals een zomercolumn om de uitzendtijd gevuld te krijgen. Alhoewel we bij BIT de afgelopen weken geen moeite hadden om onze trouwe volgers van nieuws en mening te verblijden/vermoeien (streep door wat niet van toepassing is), dachten we dat het toch leuk zou zijn om mee te doen met de hype. Hierbij dus onze eerste blog, en als er meer verschijnen noemen we het een serie, met niet-echt-interessant-maar-best-wel-geinig nieuws.

Uitgifte en registratie IP-adresssen

Zoals vermoedelijk bekend worden de IP-adressen in de wereld beheerd door IANA. De uitgifte en registratie van de adressen wordt verzorgd door zogenaamde Regional Internet Registries (RIR's). Er zijn vijf RIR's en elke RIR bedient een toegewezen deel van de wereld. Voor Europa, het Midden-Oosten en centraal Azië is dat RIPE NCC, een in Amsterdam gevestigde organisatie. De RIR's ontvangen IP-adressen uit de centrale pool van IANA en delen die op hun beurt weer uit aan Local Internet Registries. LIR's zijn in de regel internet service providers zoals bijvoorbeeld BIT.

Bijzondere oproep IPv6

Regelmatig komen de leden van een RIR bijeen om nieuwe ontwikkelingen te bespreken, presentaties op het gebied van routing, beveiliging, meetmethodes, etcetera bij te wonen. Het zal niemand verbazen dat de afgelopen 15 (!) jaar IPv6 vaak onderwerp van gesprek/presentatie is geweest en dat er veel opgeroepen is om IPv6 nu toch eens uit te gaan rollen. Het zal ook niemand verbazen dat daar waar een paar honderd techneuten een week lang in een hotel 'opgesloten' worden de uitkomsten van die bijeenkomst over de techniek gaan. Maar tijdens de RIPE bijeenkomst in het najaar van 2007 werd er een IPv6-oproep in een wel heel bijzondere vorm gedaan.

De Zuid-Amerikaanse RIR, LACNIC, meende acht jaar na dato hier blijkbaar niet op achter te kunnen blijven. Tijdens hun bijeenkomst in mei 2015 hebben ze hun eigen IPv6 song online gezet. Catchy hoor!

IPv6, you're the one for me!Door: Wido Potters