Redundant uitgevoerde infrastructuur belangrijkste voorwaarde bij colocatie

Redundant uitgevoerde infrastructuur belangrijkste voorwaarde bij colocatie

24-11-2015 14:01:56

Op het moment dat organisaties voor colocatie kiezen, is de belangrijkste voorwaarde aan het datacenter dat de infrastructuur redundant is uitgevoerd. Dit blijkt uit online onderzoek van BIT onder 85 respondenten. 34 procent van de respondenten zet dit op de eerste plaats, gevolgd door medewerkers met de juiste kennis en certificering (18%) en aantoonbare securitymaatregelen (16%). 

De respondenten geven aan dat duidelijke SLA’s (12%), beschikbare netwerken (7%), referenties van vergelijkbare bedrijven (7%) en onafhankelijkheid van externe leveranciers (6%) een minder doorslaggevende rol spelen. Opvallend is dat geen van de respondenten de aanwezigheid van noodstroomvoorzieningen een belangrijke voorwaarde vindt bij de selectie voor een datacenter bij colocatie. Dit staat in schril contrast met de focus op redundant uitgevoerde infrastructuren.

Alex Bik, CTO bij BIT, over de resultaten: “Het is geen verrassing dat de focus ligt bij redundant uitgevoerde infrastructuren. De meeste organisaties realiseren zich maar al te goed dat er altijd problemen op kunnen treden en dat dingen mis kunnen gaan. Buiten de focus op techniek is het positief om te zien dat ook de menselijke kant belangrijk gevonden wordt bij de keuze voor colocatie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar problemen in het datacenter. Van stroomstoringen tot crashende servers en waterschade, er zijn talloze oorzaken te benoemen die de continuïteit verstoren. Maar de factor mens blijft wat mij betreft nog te vaak onderbelicht. Zo’n 60 procent van de storingen in het datacenter wordt namelijk niet veroorzaakt door falende techniek of verkeerde ontwerpen, maar door menselijke fouten. Daarom is het belangrijk dat een infrastructuur ontworpen is om deze menselijke fouten te voorkomen en hier naar te informeren bij de verschillende leveranciers. En hoewel niemand de  noodstroomvoorzieningen als prioriteit ziet, adviseer ik sterk om bij een kennismaking hier wel naar te vragen. Wanneer heeft een datacenter deze voorzieningen voor het laatst getest? Zo worden onaangename verrassingen voorkomen.”