Loadbalancing dienst van BIT uitgebreid

Loadbalancing dienst van BIT uitgebreid

02-06-2016 10:01:00

Als uw applicatie de hoogst mogelijke beschikbaarheid en snelheid vereist, of als uw applicatie grote hoeveelheden verkeer moet verwerken, stelt BIT zijn F5 Big-IP loadbalancers beschikbaar. BIT komt nu met een uitbreiding op deze dienst en differentiatie van de prijsmodellen.

Loadbalancers verspreid over twee gescheiden datacenters

Het is nu ook mogelijk om servers buiten het netwerk van BIT op te nemen in het cluster van applicatieservers waar uw dienst op draait. Zo kunt u naast uw server(s) in de datacenters van BIT ook servers in uw eigen datacenter achter de loadbalancers plaatsen. Dit kan interessant zijn voor situaties waarbij u een applicatieserver lokaal wil gebruiken, maar deze server ook in het loadbalancing cluster wil opnemen. Of in gevallen waarbij u wegens risicospreiding uw servers over meerdere netwerken wil plaatsen.

De loadbalancers van BIT zijn in een active-passive set-up geplaatst, gesplitst over twee geografisch gescheiden datacenters. Als de actieve loadbalancer uitvalt, detecteert de passieve loadbalancer dit direct. Daarna wordt binnen enkele seconden al het verkeer door deze loadbalancer overgenomen.

Snelheidswinst

De loadbalancers bieden vanzelfsprekend ook bescherming tegen uitval van één of meer servers uit het cluster waarop de geload balancete applicatie draait. Op een server in het cluster kan dus onderhoud uitgevoerd worden zonder dat dit de applicatie onbereikbaar maakt. Net als de loadbalancers kunnen servers in een cluster in verschillende datacenters geplaatst worden.

Naast het voordeel dat verkeer over meerdere servers verdeeld wordt, zorgen loadbalancers ook voor snelheidswinst. Gebruikers van uw applicatie worden naar de server gestuurd die het snelste reageert, of naar de server met de minste load; maar ook andere loadbalancing algoritmes zijn mogelijk. De loadbalancers zijn verder uitgerust met dedicated hardware voor compressie van het verkeer. De applicatieservers hebben hierdoor minder bandbreedte te verwerken. De gebruikers van de applicatie merken dit in snelheidswinst door lagere laadtijden.

Pay-per-use model

De loadbalancers houden ook sessies bij elkaar. Een gebruiker die op een bepaalde server uit is gekomen, zal gedurende de sessie op diezelfde server uit blijven komen. Deze functionaliteit is bijvoorbeeld van belang bij webshops, waarbij een bezoeker een 'winkelmandje' aan het vullen is en vervolgens alle boodschappen afrekent.

BIT hanteert twee prijsmodellen voor de loadbalancing dienst. Een flat fee tarief waarbij u maandelijks één vast bedrag betaalt voor gebruik van de loadbalancers voor uw cluster van applicatieservers. Één prijs, ongeacht het aantal servers, sessies, requests of het volume van verkeer. Nieuw is het pay-per-use model waarbij maandelijks een klein vast bedrag in rekening wordt gebracht en u apart betaalt voor het aantal requests dat door de loadbalancers is afgehandeld. Een interessante optie voor bijvoorbeeld OTA-omgevingen of webshops die geen miljoenenpubliek bedienen.

Wilt u meer weten over deze uitgebreide dienst? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)318 648 688 of stuur een e-mail naar: info@bit.nl.